Tidligere HHX-elev Andreas studerer kinesisk på CBS

20. september 2019

Andreas Ladefoged Møller Andersen går på 3. semester på bacheloruddannelsen Asian Studies Programme på Copenhagen Business School (CBS), hvor han har kinesisk og økonomifag. 

I 2017 blev han student fra Learnmark Gymnasium HHX, hvor han havde kinesisk som studieretningsfag. Efter sin studentereksamen rejste han et halvt år til Kina. Her underviste han børnehavebørn i engelsk i byen Changzhou, der ligger en times kørsel i tog fra Shanghai. 

Siden har han gennem målrettet selvstudie forbedret sit kinesiske sprog, så han efter en prøve på CBS kunne springe det første år på Asian Studies Programme over.  

FRA HHX TIL PRAKTIK I KINA

Jeg valgte kinesisk på A-niveau, fordi det var nyt, anderledes og en spændende udfordring for mig. Og så tror jeg på, at det er vigtigt at kunne kinesisk i fremtiden, hvis man vil arbejde inden for fx handel.

Andreas, HHX-student 2017

At kunne kinesisk har åbnet en verden for mig, som jeg ikke ville have oplevet, hvis jeg ikke havde kunnet sproget.

Andreas, HHX-student 2017

Det var et fedt halvt år i Changzhou, hvor jeg arbejdede i børnehaven. Selvom jeg på HHX havde fået et ret godt tag på kinesisk, var det lidt svært at kommunikere med kineserne, men jeg havde et godt fundament, så jeg kunne kommunikere om det vigtigste.

Andreas, HHX-student 2017

Når jeg havde fri fra børnehaven, lærte jeg mig selv kinesisk gennem online programmet HSK, der går fra niveau 1 til 6. I Kina nåede jeg at færdiggøre niveau 3, og i vinteren 2018 blev jeg færdig med niveau 6. Nu kan jeg både læse og forstå 4800 gloser.

Andreas, HHX-student 2017

Jeg har nemt nok ved at lære nye tegn, og jo flere ord jeg lærer, jo nemmere har jeg ved at forstå, hvad kineserne siger – også selv om jeg ikke forstår alle ordene.

Andreas, HHX-student 2017

Mit praktikophold i Changzhou lærte mig at stå på egne ben, hvor stor verden er og at leve i en kultur, som er meget anderledes end i Horsens, hvor jeg er født og opvokset.

Andreas, HHX-student 2017

FRA KINA TIL CBS

Hver dag i to år Andreas Ladefoged Møller Andersen trænet kinesiske ord i et online program, der bruger konceptet ”Spaced Repitition”, og han har ikke sprunget én eneste dag over. Han vil kunne så mange ord som muligt på kinesisk, og det motiverer ham til at fortsætte.

Når hanikke har timer på CBS, bruger han det meste af sin fritid på at øve kinesisk. Han mødes med en kineser fra klassen cirka en gang om ugen, hvor han øver sig i at tale kinesisk. Han er også begyndt at få undervisning gennem hjemmesiden iTalki. Her er han kommet i kontakt med en kineser, der bor i Brasilien, som underviser ham i kinesisk en gang om ugen via Skype. "Det er virkelig godt," fortæller Andreas Ladefoged Møller Andersen.

For mig er det vigtigt, at jeg lærer kinesisk på en måde, hvor jeg synes, det er sjovt. Når jeg oplever, at jeg bliver dygtigere, får jeg automatisk mere lyst til at gøre noget ved det.

Andreas, HHX-student 2017

Når jeg er færdig med min bachelor, vil jeg gerne læse videre på en kandidatuddannelse, hvor jeg overvejer at læse et semester i udlandet.

Andreas, HHX-student 2017

Det gode ved min bachelor på CBS er, at jeg ikke nødvendigvis behøver at få et job, der har med Kina at gøre. De andre fag, jeg har, gør det også muligt at få andre jobs, som ikke nødvendigvis er fokuseret på Kina.

Andreas, HHX-student 2017

Min drøm er at arbejde på en ambassade eller i en virksomhed med et kinesisk marked. Det kunne fx være Danfoss eller Mærsk.

Andreas, HHX-student 2017