Tidligere HHX-elev studerer i Sydney

27. oktober 2017

Rasmus Engelbrecht Sørensen modtog foråret 2017 Grethe og Henning Skov Jensens rejselegat på 25.000 kr. Han er student fra Learnmark Gymnasium HHX og læser erhvervsøkonomi ved Aarhus Universitet. Rejselegatet er et tilskud til, at han i efteråret 2017 kan tage sit 5. semester på University of New South Wales i Sydney. Her kan du læse hans rejsebrev fra oktober 2017.

Endelig kom jeg til Sydney

Efter flere måneders spændt venten, oprandt dagen endelig. Den 10. juli 2017 kl. 02:30 med trætte øjne og en kop kaffe i hånden begav jeg mig ud på min rejse til Sydney.

Forud for afrejsen havde en del tid gået med diverse praktiske ting, som skulle planlægges: Ansøgning om udvekslingsplads, legatansøgninger og visum mm., men med hjælp fra venner, familie, legatgivere og hjemmeuniversitet faldt alt på plads.

Fem dage senere sidder jeg på mit værelse i Coogee, Sydney – tæt på både strand, by og University of New South Wales, hvor jeg skal tilbringe det næste semester. Det er mit 5. semester af min uddannelse i erhvervsøkonomi ved Aarhus Universitet.

14 unge bor sammen

Jeg var rejst afsted uden at have planlagt bolig og lignende forud, men som det jo så ofte viser sig, løser alting sig, hvis man blot er åben. På mit hostel mødte jeg en flok udvekslingsstuderende, som også var på udkig, og nu bor vi 14 unge fordelt på to lejligheder i samme hus.

Nye og udfordrende fag

Efter et par dejlige uger, som blev brugt på at udforske byen, møde nye mennesker og deltage i skolens introduktionsuge, var det nu endelig tid til at påbegynde, hvad jeg jo egentlig var taget afsted for – hverdagen på uni i Australien.

Jeg har fagene ’Microeconomics 2’, ’Macroeconomics 2’, ’Negotiation Skills’ og ’Business Programming (Java)’.

Mikro- og makroøkonomifagene er naturlige overbygninger på de fag, jeg allerede har haft i Aarhus og har haft stor interesse for. Fagene er mere matematisk funderet, end hvad jeg har været vant til i Danmark, da disse er oecon. fag. Dette kombineret med en stor arbejdsbyrde (jeg har rundet 150 sider håndskrevne sider, som blot skal udgøre 20% af en eksamenskarakter), har gjort fagene mere udfordrende, men har det har også et større fagligt afkast end ventet.

Forhandlingsteknik har modsat været et meget ’hands-on’ fag. Her har vi hver uge simuleret forskellige forhandlingssituationer, fra jobinterviews til bestyrelses- og overenskomstforhandlinger. Det teoretiske grundlag med diverse strategier og teknikker samt erfaringen gennem vores forhandlinger, føler jeg har givet mig et godt fundament for at tackle de udfordringer, jeg sikkert vil møde senere i min karriere.

Favoritfag

Mit favoritfag har dog været ’Business programming’. Forud for opholdet havde jeg ikke prøvet de store kræfter med programmering, ud over et en-dagskursus i VBAprogrammering, som bestemt ikke vakte min interesse.

Den teknologiske udvikling og min interesse i alt, hvad der omhandler denne, gjorde dog at jeg ikke kunne dy mig for at prøve det af. Og det var heldigt, at jeg gjorde det. Programmeringssproget Java’s logiske

struktur og vores ’programming labs’, hvor kreativ problemløsning har været en nødvendighed, har været et godt match til min tankegang, og det har gjort at jeg bestemt vil fortsætte med at udbygge mine kompetencer inden for området, når jeg kommer hjem.

Kultur helt tæt på

Selvom læring ind til nu har fyldt en stor del i mit ophold, er det jo ikke den eneste grund til, at jeg rejste om på den anden side af jorden. At opleve den australske kultur på nært hold har været en kæmpe oplevelse for mig.

På trods af, at Australien på mange punkter minder om de ’vestlige’ lande, jeg kender, kan man alligevel tydeligt mærke forskellen, når man bor her i en længere periode. Det er dog ikke kun den australske kultur, jeg er kommet tættere på.

Mit universitet UNSW, som er et internationalt anerkendt universitet, faktisk nr. 1 i Sydney og hele New South Wales, tiltrækker mange internationale studerende. Af disse udgør en stor procentdel studerende fra Asien, som tager til Australien for at få en uddannelse på et niveau, de ikke ellers ville kunne få i deres hjemland.

Jeg har forsøgt at adaptere deres arbejdsmoral, som er en helt anden, end hvad jeg er vant til, men har måttet indse, at det ikke nødvendigvis er kvantiteten af arbejdet, som er altafgørende.

På tur langs østkysten

Heldigvis har jeg også fundet tid til at se noget af landet, når der ikke står skole i kalenderen. Blandt andet bød vores spring break i september på en tur op ad østkysten, hvor der var rig mulighed for at opleve Australiens smukke natur som Whitsundays, Noosa, Fraser Island mm.

Uni summer af aktivitet

 Samtidig har jeg mødt masser af fantastiske mennesker fra hele verden, ikke mindst fra Australien, som jeg nu kan kalde mine venner. Jeg sidder i skrivende stund i græsset på Library Lawn midt på campus. Rundt om mig

summer det af aktivitet. Grupper af studerende er placeret sporadisk rundt omkring på plænen. Nogle studerer, nogle spiser frokost købt fra food court, nogle ligger bare og nyder solen, mens andre får sig en snak med nogle af de frivillige fra de forskellige societies på universitetet

Vemodigt at rejse hjem

 Jeg føler lige, at jeg er ankommet, men kalenderen siger noget andet. Om tre uger påbegynder vi eksamensperioden, og to uger efter det er min tid på UNSW forbi. Jeg ser frem til min planlagte tur til Cairns og New Zealand efter semesteret, men finder det vemodigt, at tiden går så hurtigt og allerede snart er forbi.

Drømmer om flere udlandsophold

Et helt igennem fantastisk udlandsophold i Australien har ikke gjort drømmen om en international kandidatuddannelse mindre tiltalende. Jeg ved dog endnu ikke, hvad fremtiden kommer til at byde på. I første omgang skal bacheloren færdiggøres i Aarhus, men én ting er sikkert; De sidste 4 måneder har givet mig mod på at opsøge alle de muligheder jeg har for at komme ud i verdenen.

Tak til legatgiverne

En stor tak til Grethe og Henning Skov Jensens studielegat for den økonomiske støtte. Uden den store hjælp ville jeg ikke kunne få økonomien til at hænge sammen. Legatet og samarbejdet med Learnmark er bestemt med til at fremme ambition og læring. På, ikke blot mine egne vegne, men på alle tidligere og fremtidige legatmodtageres vegne, vil jeg gerne takke jer for jeres gavmildhed og godhjertethed, som hjælper os unge med at opnå vores drømme.

Venlige hilsner

Rasmus Engelbrecht Sørensen