SubReader vandt DM i Entreprenørskab!

En app, som kan læse undertekster fra film og tv-serier højt for ordblinde, sikrede den 27. april fire gymnasieelever titlen Danmarksmestre i entreprenørskab.

29. april 2016

Fire gymnasieelever fra Horsens og Esbjerg har opfundet appen SubReader, som kan gøre biografoplevelsen og serieaftenen med vennerne mere afslappet for fx ordblinde, der har svært ved at læse underteksterne.

Den gode idé kombineret med forretningssans, viden om avanceret softwareteknologi og masser af arbejdstimer indbragte gymnasieeleverne førstepladsen til DM i Entreprenørskab onsdag den 27. april 2016.


Hård konkurrence om billetten til EM

SubReader-opfinderne er Alexander Gram Jensen, William Nyby Pedersen og Kristoffer Strube Græm fra Learnmark Gymnasium HTX og Anders Bredgaard Thuesen fra Rybners Gymnasium i Esbjerg. De var i hård konkurrence med 46 andre hold til DM, og efter mere end 12 timers koncentreret arbejde og spænding kunne de sent om aftenen hæve trofæet og checken på 10.000 kroner, som blev overrakt af H.K.H. Prins Joachim og H.K.H. Prinsesse Marie.

"Vi havde en fornemmelse af, at det ville gå godt. Spørgsmålet var så bare, hvor godt det gik. Og det gik jo heldigvis ret godt. Det var sjovt at pitche vores ide til prins Joachim, som spurgte meget ind til den tekniske del af vores app, da han overrakte os præmien," fortæller William Nyby Pedersen og tilføjer, at prinsesse Marie allerede har downloadet deres app.

Udover pengepræmien og æren har SubReader også vundet retten til at repræsentere Danmark ved europamesterskabet, Company of the Year Competition, som afholdes i Schweiz til juli.

I alt har omkring 4000 elever fra ungdomsuddannelserne deltaget i konkurrencen frem mod DM.


App med socialt ansvar

Målet med appen er at gøre det lettere for ordblinde børn og unge at agere i sociale sammenhænge, så de ikke skal være nervøse for, at de fx ikke har fået den sjove bemærkning eller pointen med i filmen.

"Vi er ret stolte af at lave noget, som mange har behov for. Det bekræfter førstepladsen til DM og vores kontakt med ordblindeefterskoler os i," siger Kristoffer Strube Græm.

Udvikler appen frem mod EM

SubReader er, så vidt vides, de første, der har udviklet den teknologi, som findes i appen. Teknologien er 100 procent egenudviklet uden hjælp fra professionelle udviklere, og den kan lige nu hentes i en gratis betaversion på App Store.

"Næste skridt er at få lavet en arbejdsplan, så den færdige version af appen kan downloades, når vi tager til EM i juli. Derudover skal alt vores materiale oversættes til engelsk, og vi skal arbejde videre med forretningsidéen med udgangspunkt i de tilbagemeldinger, som vi fik fra DM-dommerne," fortæller Alexander Gram Jensen, som samme aften også modtog en lederskabsaward.


Stolt rektor

Idéen til appen udspringer af et undervisningsprojekt på Learnmark Gymnasium HTX, hvor eleverne blev bedt om at løse en udfordring fra hverdagen. Siden oktober 2015 har SubReader udviklet appen - både i undervisningen og i et særligt fritidstilbud, hvor gymnasieeleverne ifølge rektor Sune Agger kan få sparring på deres projekter. Det tilbud har SubReader blandt andet benyttet sig af.

"Jeg er stolt af SubReaders præstation - både til DM og i det daglige, hvor de knokler for at gøre deres drøm til virkelighed. Det er stærkt, at de så professionelt kan kombinere deres viden fra HTX-faget teknologi med viden om fx budgettering og markedsføring. Det er jo netop i koblingen af de to verdener, at den gode ide bliver til god forretning," understreger Sune Agger.

Det er andet år i træk, at elever fra Learnmark Horsens vinder DM i entreprenørskab. I 2015 vandt elever fra Learnmark Gymnasium HHX med deres virksomhed Plash.

SubReader - EM-vindere 2016 (1).jpg
SubReader - EM-vindere 2016 (3).jpg
SubReader vinder EM i entreprnørskab 279716 (4).JPG
studenterhue_gul.jpg