Tømrer-, maler- og murerelever på studietur til Island

I foråret har otte elever fra Learnmark Tech været på 14 dages studietur til Island. Her fik de blandt andet undervisning på teknisk skole i Reykjavik og kom helt tæt på den islandske natur.

12. juni 2017

I foråret har otte elever fra Learnmark Tech været på 14 dages studietur til Island. Her fik de blandt andet undervisning på teknisk skole i Reykjavik og kom helt tæt på den islandske natur.

Otte elever fra tømrer-, maler- og mureruddannelserne på Learnmark Tech rejste i foråret to uger til Island for at blive inspireret af et uddannelsesmiljø i et andet land og for at lære noget om en anden kultur.

Med på studieturen var tømrereleverne Søren Høgh, Kim Sørensen og Casper Klemmensen, som alle går på grundforløb 2.

Undervisning på islandsk

Den første uge gik de på Idnskólinn Reykjavik, hvor de fik undervisning af islandske lærere og oplevede en anden uddannelseskultur.

 ”I Island har skolen åbent fra kl. 7 om morgenen til 23 om aftenen. Det er suverænt for dem, der vil bruge ekstra tid i værkstederne. De har også en tradition for, at afgangseleverne hjælper grundforløbseleverne, og det ser ud til at virke ret godt,” fortæller Søren Høgh.

Det tiltalte også Horsens-eleverne, at man på skolen har fokus på, at man kan starte som selvstændig håndværker, når man er færdiguddannet.

Håndværk på islandsk

Den anden uge kørte eleverne rundt på øen for at opleve den storslåede og anderledes natur og besøge lokale håndværksvirksomheder.

”Vi besøgte blandt andet en tømrermester, som ved hjælp af en særlig maskine kan vakuumlaminere låger og fronter til køkkener. Det var spændende at høre ham fortælle om sine arbejdsopgaver og sin virksomhed,” fortæller Casper Klemmensen.

Eleverne lagde også mærke til, hvor anderledes bygningerne er i Island i forhold til i Danmark.

”Det er spændende at se, hvordan andre bygger. I Island bruger de ikke mursten og tagsten, fordi der er så koldt og fugtigt. De bruger i stedet aluminium for at undgå frostsprængninger. Og så er det ret pudsigt, at de bare åbner vinduerne i stedet for at skrue ned for varmen,” pointerer Kim Sørensen.

Naturoplevelser

I løbet af de 14 dage oplevede eleverne, hvor ekstrem den islandske natur kan være.

”Det er fascinerende, hvor hurtigt vejret kan skifte. Om morgenen kørte vi ud i solskin og forårsvarme, og om eftermiddagen kørte vi hjem i hård snestorm. Vi så vandfald, gejsere, gletsjere og stod med benene på både den nordamerikanske og den europæiske kontinentalplade – det var ret sjovt,” tilføjer Søren Høgh.

Boede privat

Mens Tech-eleverne var i Island, boede de privat hos en dansk kvinde bosat på øen. Her havde de et hus for sig selv, hvor de selv skulle lave mad, og når de havde fri kunne de nyde den udendørs jacuzzi.

”Det var en suveræn måde at bo på, og vi lærte hinanden godt at kende på turen. Vi skiftedes til at lave mad, og en af aftenerne smagte vi tørfisk. Fra jacuzzien i haven så vi det vildeste nordlys, som farvede hele himlen grøn, rød og blålilla,” siger Kim Sørensen.