Tømrerfaglærer 3D-printer visirbøjler til sundhedsvæsenet

02. april 2020

Siden tirsdag den 31. marts 2020 har Lars Jensen fra Horsens 3D-printet omkring 200 visir-bøjler til sundhedspersonalet i Region Midtjylland.

I et lille hus i Horsens midtby arbejder syv 3D-printere i øjeblikket i døgndrift. De printer visirbøjler til medarbejderne i sundhedssektoren, så de kan minimere risikoen for at blive smittet med COVID19. Printerne står i Lars Jensens kælder, og han fodrer dem løbende med ny plast, så han kan holde produktionen af visirbøjler i gang.

Jeg kan printe omkring fire visirbøjler i timen, og det er blevet til omkring 110 bøjler på de to første dage. Det bliver en god kasse, som jeg på fredag sender til en fordelingscentral i Århus. Jeg satser på at have omkring 200 visirbøjler klar, og jeg printer videre, så længe der er brug for det.

Lars Jensen, tømrerfaglærer på Learnmark Tech

Fokus på bæredygtighed

Han har lånt fem 3D-printere på Learnmark Tech, hvor han underviser tømrerelever, og to 3D-printere på skolens Videnscenter for håndværk – bæredygtighed, klimarenovering og byggeri. Her har han som projektudvikler særligt fokus på fremtidens bæredygtige byggeri, samtidig med at han også har blik for den sociale bæredygtighed, hvor vi alle støtter ved at hjælpe i flok.

Vi havde en del halve ruller med PLA-plast, der bruges i 3D-printerne, liggende på skolen. Dem har jeg sat mig for at bruge, så vi samtidig tænker bæredygtigt. Det betyder, at jeg skal skifte rullerne ret ofte, og det går ud over nattesøvnen, men jeg giver gerne tiden og strømmen i en god sags tjeneste. Spolerne, som PLA-plasten har været rullet omkring, sender jeg retur til leverandørerne, så de kan genbruge dem.

Lars Jensen, tømrerfaglærer på Learnmark Tech
Lyden er fra P4 Østjylland, som lavede interviewet den 2. april 2020. Interview af Lars Jensen, udført af Rasmus Scharling Toft (P4). Accept til billede af sundhedspersonale, fået af Lone (via Jørn Petersen). Videoklip og produktion doneret af Panorama Media

 

Børnene hjælper til

Lars Jensen så i weekenden et TV-indslag om en gruppe 3D-print-entusiaster, der står bag Facebookgruppen DK Makers mod Corona. Herigennem koordineres 3D-print af visirbøjler i hele Danmark, så sundhedspersonalet har tilstrækkeligt med værnemidler.

Jeg vil gerne hjælpe, hvor jeg kan, og jeg synes, det er et fantastisk initiativ. Derfor hentede jeg i mandags de fleste af skolens 3D-printere og gik i gang med at printe ud fra de filer, jeg har fået fra Makers mod corona-netværket. Mine børn Nadja og Max hjælper også til – både når vi skifter ruller, og når bøjlerne er færdigprintede. Vi laver alle tre kvalitetskontrol, så vi er helt sikre på, at bøjlerne er, som de skal være.

Lars Jensen, tømrerfaglærer på Learnmark Tech

PostNord sponsorerer fragten af visirbøjlerne til de forskellige fordelingscentraler i hele landet. Her afspritter og monterer slutbrugerne selv elastikker, der skal holde visiret på plads på hovedet, og selve visiret. Det er enten lamineringsark

eller transparenter, der tidligere blev brugt på overhead-projektorer.