Truckcertifikat er vejen til job

04. december 2017

Mahyeddin Almohamad har boet i Danmark i fire år. Han er syrisk flygtning og har taget truckcertifikat på Learnmark Efteruddannelse. Han håber, at det giver ham bedre muligheder for at få et job. 

I et undervisningslokale på Learnmark Efteruddannelse sidder 10 mænd. Fælles for dem er, at de netop har gennemført et truckkursus. Målet er, at de med et truckcertifikat har større chancer for at få et job. De taler og forstår en smule dansk, men i den teoretiske undervisning har de haft behov for en tolk til at oversætte fagsproget. 

En af de 10 mænd er 36-årige Mahyeddin Almohamad. Han er syrisk flygtning og har boet i Danmark i fire år. I Danmark har han haft job på blandt andet et lager, og han håber, at hans nyerhvervede truckcertifikat giver ham bedre muligheder for at få et fast arbejde. 

”Jeg meldte mig til kurset, fordi jeg gerne vil have bevis på, at jeg kan køre truck og kender til reglerne på området. Det er en fordel for mig, at der står på truckcertifikat på mit CV, når jeg søger job hos virksomheder. Jeg håber, at jeg snart får et fast job, så jeg kan tjene mine egne penge,” siger Mahyeddin Almohamad. 

Tolk oversætter teorien

Han er vandt til at køre bil og traktor, da han blandt andet har arbejdet som landmand i Syrien, og den praktiske del af kurset, har derfor ikke været svær for ham. Den teoretiske undervisning og certifikatprøven var noget sværere. 

”Inden jeg startede, var jeg lidt nervøs, fordi jeg ikke vidste, hvordan undervisningen ville være, men det er gået meget bedre, end jeg havde forventet. Al undervisning – også vores bøger - har været på dansk, så jeg har været glad for, at der var tolke på kurset, som kunne oversætte de mange nye ord, som jeg ikke forstod,” fortæller han. 

Mahyeddin Almohamad og de øvrige kursisters truckcertifikat er bevilget af jobcentret. For at få udstedt truckcertifikatet skal kursisten modtage undervisning i og bestå en praktisk og teoretisk prøve i fx sikkerhed, betjening af forskellige truck-typer, stuvning, optagning og afsætning af forskelligt gods i forskellige højder og reoltyper, eftersyn og vedligeholdelse.