Underviser fra Learnmark Tech får særlig udmærkelse efter mange års dommeransvar til WorldSkills

04. juni 2021

TILLYKKE til Henrik Nielsen, underviser på uddannelsen til industritekniker på Learnmark Tech! Han har modtaget et helt særligt diplom fra SkillsDenmark for sit store arbejde som WorldSkills-dommer inden for CNC-drejning. 

Han deltog som dommer i WorldSkills for første gang i 2009, og han har til de seneste to verdensmesterskaber været Shop Master. Det vil sige, at han blandt har haft ansvaret for konkurrenceplanerne og det team på omkring 25 personer, der skal holde øje med deltagerne under konkurrencen.

Jeg blev dommer lidt ved en tilfældighed, og fordi vi som skole havde modet til at springe ud i det. Dansk Industri og Industriens Uddannelser sendte i 2008 en mail, hvor man kunne melde sig som dommer til WorldSkills i Canada. Jeg tilmeldte mig efter aftale med min chef og uden at vide, hvad jeg gik ind til. Da jeg var den eneste, der søgte jobbet/tilbuddet, fik jeg det efter at have bestået nogle prøver om konkurrencereglerne og faglige discipliner. Samtidig skulle jeg finde en dansk deltager til konkurrencen, og det blev en af mine daværende elever, som tog med mig til Canada.

Henrik Nielsen, underviser på industriteknikeruddannelsen og WorldSkills-dommer
En glad Henrik Nielsen står foran en CNC-maskine i industriteknikernes værksted

I dag er vejen til WorldSkills noget længere for deltagerne. Først skal eleverne vinde skolemesterskabet inden for deres fag for at kvalificere sig til regionsmesterskabet. Vinderne herfra går videre til DM i Skills, hvor vinderne kan kvalificere sig til WorldSkills. 

Lange dage

Udover at opbygge konkurrencestanden til VM skal dommerne indsende et forslag til en konkurrenceopgave inden for nogle fastlagte kriterier. Under selve konkurrencen skal dommerne blandt andet måle konkurrencedeltagernes drejeemner, hvor mange af dimensionerne skal ligge inden for en tolerance på få hundrededele af en millimeter.

Vi måler, så vi er helt blå i hovederne. Der er jo omkring 25 deltagere til VM inden for vores fag, og vi skal være helt sikre på, at alle deres drejeemner bliver vurderet korrekt. Det lyder derfor eksotisk, når jeg været til WorldSkills i Brasilien eller Abu Dhabi, men de fleste dage ser man kun de store konkurrencehaller, hvor man er på arbejde mellem kl. 7.00 og 22.00.

Henrik Nielsen, underviser på industriteknikeruddannelsen og WorldSkills-dommer
En industritekniker måler sit metalemne med en skydelære

Glæder sig sammen med deltagerne

For Henrik Nielsen har samværet med deltagerne været den allerstørste oplevelse. Det gælder især de unge danske deltagere, som han har været coach for før, under og efter deres deltagelse i WorldSkills.

Jeg kommer helt sikkert til at savne at se de unge deltagere stråle efter en hård konkurrence – at se dem udfolde sig, følge dem undervejs, hvor de med stærk vilje og faglig dygtighed kommer igennem konkurrencens udfordringer for til sidst at stå med en medalje om halsen. Det har hver gang givet mig gåsehud af glæde og stolthed. Jeg har stadig kontakt til en del af de deltagere, jeg har været coach for, og det er helt utroligt, hvilken ballast sådan et verdensmesterskab giver dem

Henrik Nielsen, underviser på industriteknikeruddannelsen og WorldSkills-dommer

Derudover har dommeropgaven i WorldSkills også udviklet Henrik Nielsen personligt og fagligt.

Jeg har mødt en masse søde mennesker og fået en stor industritekniker-familie i hele verden, som jeg sætter utrolig stor pris på. Og så har jeg fået god inspiration med hjem til min egen undervisning og lært CNC-maskiner at kende, som jeg ellers aldrig ville have stiftet bekendtskab.

Henrik Nielsen, underviser på industriteknikeruddannelsen og WorldSkills-dommer
Illustration: Sorte citationstegn

Det er størst at følge de unge mennesker

Diplomet fra SkillsDenmark nåede Henrik Nielsen kun at have i hænderne i få minutter. Det er nu i Den gamle by i Århus, hvor det skal indgå i en udstilling om den danske konkurrence DM i Skills. 

Med erfaringerne fra VM i Canada i 2009 var Henrik Nielsen med til at udvikle DM i Skills, som blev afholdt første gang i Danmark i 2011. Her har han i alle årene haft titlen Chief Expert, som er den øverst ansvarlige for afvikling af konkurrencen inden for hvert fag. Det job fortsætter Henrik Nielsen med et år endnu.

Jeg er stolt af mit diplom, og at SkillsDenmark sætter pris på det arbejde, jeg har gjort – så må jeg jo have gjort et eller andet rigtigt. Men størst af alt er stadig at følge de unge mennesker i deres både faglige og personlige udvikling.

Henrik Nielsen, underviser på industriteknikeruddannelsen og WorldSkills-dommer
Diplomet, som Henrik Nielsen har fået af SkillsDenmark

WorldSkills, som Henrik Nielsen har deltaget i: 

  • 2009: Calgary, Canada
  • 2013: Leipzig, Tyskland
  • 2015: São Paolo, Brasilien
  • 2017: Abu ahbi, Emiratet Abu Dhabi
  • 2019: Kazan, Rusland.