Undervisning med tid til dialog og sproglig hjælp blev til en succes for Naser Koronful

06. marts 2020

Efter kun 5 år i Danmark bestod den syriske flygtning Naser Koronful både den teoretiske og den praktiske prøve til kørekort til lastbil med stort påhængskøretøj. 

Naser Korunful er 36 år gammel. For fem år siden flygtede han til Danmark fra Syrien. Han er oprindelig uddannet revisor og har arbejdet som grafisk designer i sit hjemland. I dag bor han i Horsens sammen med sin familie. Her går han i 10. klasse på Horsens HF og VUC, som han færdiggør i juni 2020, og hans drøm er at få et job som lastbilchauffør.

Da jeg kom til Danmark fik jeg integrationsydelse, men jeg ville gerne tage en uddannelse, så jeg kunne få et job og tjene mine egne penge. Jeg overvejede at uddanne mig til mekaniker eller autolakerer, men det blev i stedet lastbilchauffør, og det er jeg glad for, for jeg elsker at køre lastbil. Jeg kan godt lide at køre langt, og at jeg selv er med til at planlægge min arbejdsdag.

Naser Korunful

Dumpede første gang

Naser Korunful tog i foråret 2019 lastbilkørekort på aftenhold i Århus, samtidig med at han gik på VUC i Horsens.

De to dage om ugen, hvor jeg gik på aftenholdet i Århus, var lange og hårde. Undervisningen var svær, fordi alt foregik på computer, og læreren havde ikke meget tid til at hjælpe mig, hvis jeg var i tvivl om noget. Og det var især svært for mig, fordi jeg stadig er ved at lære dansk, og jeg ikke kender de mange fagudtryk, der hører til uddannelsen og jobbet. Jeg tror, det er årsagen til, at jeg dumpede teori første gang

Naser Korunful

Nåede at rette en fejl – bestod med 0 fejl

Han fik i august 2019 kørekort til lastbil, men han erfarede hurtigt, at de fleste vognmandsfirmaer helst vil ansætte chauffører, der har kørekort til lastbil med stort påhængskøretøj. Derfor fik han i samarbejde med Horsens HF og VUC planlagt, at han i december kunne tage kørekortet på Learnmark Efteruddannelse.

Jeg bestod både teoriprøven og den praktiske prøve første gang og med 0 fejl i teoriprøven. Jeg var færdig med teoriprøven i god tid, læste mine svar igennem og opdagede, at jeg havde lavet en fejl. Den nåede jeg heldigvis at rette i sidste øjeblik.

Naser Korunful

Undervisning med tid til dialog

På Learnmark Efteruddannelse er teoriundervisningen på transportuddannelserne både tavleundervisning, dialog på holdet og med underviseren og individuelle opgaver ved fx computeren. Den kombination passede Naser Koronful godt – samtidig med, at det var undervisning i dagtimerne, og ikke når han kom træt fra en lang skoledag.

Jeg var på et rigtig godt hold, hvor læreren havde tid til at hjælpe mig, når der var noget, jeg ikke forstod. Jeg er helt sikker på, at det er en af årsagerne til, at jeg bestod teoriprøven første gang og med 0 fejl.

Naser Korunful

Drømmer om mere uddannelse

Når Naser Koronful har bestået sin 10. klasse-eksamen i juni 2020, har han allerede nu planer for mere uddannelse.

Jeg kan lide at lære nyt, og man kan lære hele livet. Derfor overvejer jeg på et senere tidspunkt at tage ADR-kurset Farligt gods.

Naser Korunful