Fra murer til bygningsingeniør

Det var bygningen af verdens højeste bro i Sydfrankrig, der inspirerede den dengang seks år gamle Niels Harnvig Illum til at uddanne sig til ingeniør.

I dag er han 26 år, uddannet bygningsingeniør fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i Ballerup og arbejder som konstruktionsingeniør hos Fjerring A/S i Slagelse, der er et rådgivende ingeniørfirma.

Niels Harnvig Illum Fra Murer Til Bygningsingeniør Nov 2019 (9)

Det er fedt at være murer 

Det fede ved at være murer er, at det kræver håndelag, og ikke bare er montagearbejde. Det er sjovt at bygge noget op. Du kan tydeligt se, at det rykker, og så laver du mange forskellige arbejdsopgaver. Det kan fx være at mure huse, lægge tag, lave badeværelser eller sætte klinker op i et køkken.

Niels, uddannet murer og bygningsingeniør

Murerfaget udfordrer din kreativitet og dit mindset til at finde løsninger på pludseligt opståede udfordringer med de ting du lige har ved hånden.

Niels, uddannet murer og bygningsingeniør

COLOURBOX11574038
Da jeg stod i lære som murer, var jeg i praktik i Frankrig. Jeg ville gerne prøve nogle anderledes mureropgaver, og mens jeg var i Frankrig fik jeg fx viden om huse bygget af kampesten. Når jeg søger udfordringerne i det anderledes, lærer jeg mest.

Niels, uddannet murer og bygningsingeniør

Niels' karrierevej

2013

Niels bliver udlært murer, og efter et år som murersvend er han motiveret til at læse videre til bygningsingeniør.

2014

Niels starter på det etårige adgangskursus til ingeniørstudiet. 

2015

Niels starter på studiet til bygningsingeniør på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i Ballerup.

Februar 2019

Niels får overrakt sit eksamensbevis på, at han er uddannet bygningsingeniør.

I dag arbejder han som konstruktionsingeniør hos Fjerring A/S i Slagelse, der er et rådgivende ingeniørfirma.

På vej mod ingeniørstudiet

Jeg har altid haft en drøm om at læse videre til ingeniør, men da jeg var udlært, følte jeg mig ikke klar til at læse videre. Murerfaget var stadig spændende og sjovt at være i, og jeg ville dygtiggøre mig som håndværker.

Niels, uddannet murer og bygningsingeniør

Niels Harnvig Illum Fra Murer Til Bygningsingeniør Nov 2019 (2)
Jeg har ikke altid været verdens bedste skoleelev, så jeg skulle have motivationen, før jeg startede på ingeniørstudiet.
Det var hårdt og anderledes at være tilbage på skolebænken. Det var lange dage, hvor jeg skulle bruge hovedet uden at bruge kroppen. Det krævede meget mere energi, end jeg havde regnet med, både når jeg var i skole, og når jeg skulle lave lektier.

Niels, uddannet murer og bygningsingeniør

Fag på adgangskurset

A-niveau

  • Dansk 
  • Matematik

B-niveau

  • Engelsk 
  • Fysik 

C-niveau

  • Kemi
Computer COLOURBOX27594070 Cmyk

Ingeniørstudiet er sjovt og vanvittig hårdt

Undervisningen på ingeniørstudiet var i højt tempo og på højt niveau. Det var vildt sjovt og vanvittig hårdt!
I starten var jeg især udfordret, når jeg skulle skrive rapporter, for der havde jeg ikke den samme træning, som dem der har gået i gymnasiet. Heldigvis kom rutinen ret hurtigt.
Når vi havde byggefaglig undervisning, var det mig, der havde både rutine og viden. Det er en kæmpe fordel at være uddannet håndværker, når man læser videre til ingeniør.

Niels, uddannet murer og bygningsingeniør

Byggeledere Web
I faget Organisation og udførelse skulle vi fx designe en betonkonstruktion. Her havde jeg en klar fordel, fordi jeg ikke kun forholdt mig teoretisk til opgaven. Jeg havde erfaring med, hvilken rækkefølge det er bedst at støbe delene i, og hvordan en byggeplads er indrettet. På den måde undgik vi, at de midlertidige afstivere på betonkonstruktionen var i vejen – jeg ved præcist, hvor meget et stillads fylder. Og det fylder meget mere, end mange tror.

Niels, uddannet murer og bygningsingeniør

Byggeprojekt Istock 000007921798Medium
På studiet supplerede studenter og håndværkere hinanden godt. Jeg kunne byde ind med min erfaring som murer, og studenterne havde en mere teoretisk tilgang til opgaverne. Vi lærte meget af hinanden, og vi fik meget ud af hinanden.
Det bedste ved at gå på DTU var, at jeg kunne få lov til at nørde. Her var det tilladt at være nørdet omkring sit fag. Det var sjovt at læse op på et meget specifikt område, som jeg blev nysgerrig på.
Som murer manglede jeg sommetider den dybereliggende teori bag de tommelfingerregler, vi arbejdede ud fra. Den teori fik jeg på DTU, og på studiet blev jeg meget motiveret af at lære den teori.

Niels, uddannet murer og bygningsingeniør

Bro 166282185 Cmyk
Det sidste halve år på DTU arbejdede jeg med mit afgangsprojekt. Her designede jeg sammen med min makker en skråstagebro, der er bygget efter samme princip som Øresundsbroen. I afgangsprojektet tog vi udgangspunkt i et eksisterende projekt ved Isefjorden, så vi på den måde fik viden om jordbundsforhold og strømninger. Det var et ret stort projekt med en kompleks konstruktion, men vi klarede den.

Niels, uddannet murer og bygningsingeniør

Niels Harnvig Illum Fra Murer Til Bygningsingeniør Nov 2019Ny (3)

Fra studie til fast job

Kort tid efter jeg blev færdig som ingeniør, gik jeg efter et job, hvor jeg kunne lave mange forskellige opgaver – fra carporte til skoler. Jeg var heldig og fik job hos Fjerring A/S i Slagelse, som er et rådgivende ingeniørfirma. Her får jeg erfaring inden for mange forskellige byggeprojekter.

Niels, uddannet murer og bygningsingeniør

Jeg arbejder som konstruktionsingeniør, hvor jeg fx dimensionerer bjælker og søjler. Jeg har også tilsyn på byggepladser, hvor jeg blandt andet taler med håndværkerne om de tegninger, de skal arbejde ud, fra giver mening, eller de skal justeres. Det er vigtigt for mig stadig at have et tilhørsforhold til byggepladsen, det er det byggede byggeri, jeg brænder for.
Jeg vil se og mærke det, jeg designer, rent faktisk bliver bygget. Det skal se godt ud, og jeg vil med stolthed kunne sige: ”Det har jeg været med til at bygge.”
Niels, uddannet murer og bygningsingeniør
Pile
I 2019 afsluttede jeg min uddannelse som diplomingeniør, og jeg vil på et tidspunkt gerne tage kandidatuddannelsen, så jeg kan blive rådgivende civilingeniør. På kandidatuddannelsen bliver jeg mere specialiseret og får også viden om ledelse. Kandidatuddannelsen kan jeg tage som et deltidsstudie over fire år.

Niels, uddannet murer og bygningsingeniør

Niels´ gode råd til andre, der skal vælge uddannelse

Niels' gode råd til andre, der skal vælge uddannelse

1.

Er du den mindste smule i tvivl om, hvilken uddannelse eller hvilket job du drømmer om, så tag en erhvervsuddannelse. Her lærer du at begå dig på arbejdsmarkedet, og det giver en masse erfaringer, som er guld værd for dig, uanset hvilken branche du kommer til at arbejde indenfor.

2.

Som faglært med enten EUD og eller EUX har du mange muligheder. Med adgangskurser og enkelfag kan du læse videre på mange forskellige uddannelser, hvis det er det, du drømmer om. At tage en erhvervsuddnelse lukker ikke døre. Den åbner ufattelig mange nye døre.

3. 

I løbet af din uddannelse møder du mange forskellige mennesker, både kollegaer og kunder, som gør, at du finder ud af, hvad der interesserer lige netop dig. På den måde finder du af, hvilken vej i livet der er den rigtige for dig!

4. 

For mig er det en skrøne, at det kun er dem, der ikke kan klare en gymnasial uddannelse, der bliver håndværkere. For mit vedkommende var en studentereksamen et bevidst fravalg. Det er et fravalg, jeg ikke fortryder, for at uddanne mig til håndværker har både givet mig en alsidig uddannelse, international erfaring og personlig udvikling.

5.

Uddannelsen til murer har gjort mig viljestærk, selvstændig og målrettet. Den har med andre ord gjort mig klar til at læse på universitetet.