Uddannelser for voksne

Ønsker du at tage en uddannelse inden for byggeri, teknologi, transport eller Hotel og restaurant?  Og har du afsluttet 9. eller 10. klasse for mere end 2 år siden?

Så skal du vælge en af de 26 fremtidssikrede uddannelser på Learnmark Tech!

Som faglært forbedrer dine jobmuligheder og gør dig konkurrencedygtig på fremtidens arbejdsmarked.

Når du uddanner dig som voksen

Er det mere end 2 år siden, du afsluttede 9. eller 10. klasse, betegner vi dig som voksen, og du skal starte din uddannele på grundforløb 2, som du kan tage på Learnmark Tech EUD & EUX.

På grundforløb 2 går du på hold med både voksne og unge, og vores elever ser aldersforskellen som en styrke. Der vil som udgangspunkt altid være en eller flere på din alder.

Nogle af eleverne på GF2 har arbejdet som ufaglærte i et par år, mens nogle starter på uddannelsen, fordi de ønsker at skifte branche.

Inden uddannelsesstart kan nogle voksne være bekymrede for, om de kan vænne sig til at gå i skole igen. Vores erfaring er, at det er meget lettere, end de troede.

Pige der er industritekniker og står ved sin maskine

Det er så fedt at gå i skole

Jeg har arbejdet som ufaglært på et lager i 8 år. På Envases startede jeg som vikar, og nu er jeg i lære som produktør der.

Jeg er 33 år og har aldrig taget en uddannelse, fordi jeg har svært ved at sidde stille og ikke har kunnet lide at gå i skole. Nu synes jeg, det er så fedt at gå i skole. Jeg lærer nyt hver dag, og jeg har fundet ud af, at jeg er videbegærlig – jeg ville ønske, at jeg havde taget en uddannelse noget før.

Produktøruddannelsen er en bred uddannelse, hvor jeg får mulighed for at prøve mange forskellige arbejdsopgaver. Det er også en meget praktisk uddannelse, hvor vi har meget undervisning i værkstedet og kun få teoretiske timer i naturfag.

Liva, 33 år og produktørlærling

Alder er ingen hindring

Keld uddanner sig til industritekniker som 37-årig. Han er oprindeligt uddannet butiksassistent og leder i Coop.

I starten var det lidt hårdt at gå i skole igen, men han har hurtigt vænnet sig til det. På hans hold er eleverne mellem 18 - 51 år, og det passer ham fint, fordi de kan hjælpe hinanden.

På den lange bane kan det godt betale sig at tage en uddannelse

Alexander uddanner sig til anlægsstruktør som voksen. Han er 20 år gammel og har arbejdet som ufaglært, inden han startede på grundforløb 2 på Learnmark Tech.

"Selv om man falder i løn mens man uddanner sig, kan det på den lange bane godt betale sig," siger Alexander.

Ikke så slemt at sidde på skolebænken igen

Per er 46 år og uddannelser sig til murer. I filmen fortæller han kort om, at han, inden han startede på grundforløb 2, var lidt bekymret for, om han kunne klare det, men det er slet ikke så hårdt, som han troede. Per har arbejdet som murerarbejdsmand i 16 år.

Dit uddannelsesforløb

 

Start på grundforløb 2

Som voksen skal du starte direkte på grundforløb 2 (GF2).

GF2 varer ½ år og foregår på Learnmark Tech, Vejlevej 150 i Horsens.  

Over 25

Er du 25 år eller derover, skal du tilmelde dig EUV (erhvervsuddannelse for voksne). Læs mere neden for.

Start i lære

Efter grundforløb 2 (GF2) fortsætter du på hovedforløbet, hvor du både er lærling i en virksomhed og på skoleophold.

Inden for de fleste brancher i Horsens og omegn er der mangel på dygtige lærlinge, der både kan og vil faget.

Learnmark Horsens har et godt samarbejde med erhvervslivet om lærepladser, og vi mærker heldigvis ikke den samme mangel på lærepladser, som andre dele af Danmark gør. Det betyder, at Learnmark Horsens er blandt landets bedste til at indgå uddannelsesaftaler med virksomheder.

Se ledige lærepladser

Start i januar eller august 

Du kan på de fleste uddannelser på Learnmark Tech starte i januar eller august. Se den præcise opstartsdato på de enkelte uddannelsessider.

Er du fyldt 25 år 

Er du 25 år eller derover, skal du tilmelde dig EUV (erhvervsuddannelse for voksne).

EUV består typisk af et grundforløb, der varer fra 0 - 20 uger, og et hovedforløb, der varierer i længde afhængig af dine erfaringer og tidligere skolegang. Hovedforløbet veksler mellem skoleophold og praktik.

Realkompetencevurdering (RKV)

Når du henvender dig til skolen med et ønske at tage en specifik uddannelse, bliver du realkompetencevurderet af undervisere inden for din ønskede uddannelse.

Realkompetencevurderingen kan være en samtale og praktiske og teoretiske prøver. Den skal synliggøre det, du allerede kan, og dine erfaringer inden for faget.

Efter realkompetencevurderingen får du lavet en uddannelsesplan, som viser, hvor meget merit du kan få, og dermed hvor meget skolegang og evt. praktisk erfaring du mangler, før du kan blive faglært.

 

Download oversigt over uddannelsernes opbygning (pdf)

 

Økonomi

Er du ledig, og vil du gerne i gang med en uddannelse, skal du kontakte dit jobcenter for at få mere viden om finansiering af en kompetencevurdering og økonomi under din uddannelse, som fx tilskud til voksenlærlingeløn.

Sådan søger du 

Når du søger om optagelse på Learnmark Tech, har du to muligheder: Elektronisk tilmelding på optagelse.dk eller indsende tilmeldingsskema.


Søg om optagelse på optagelse.dk

Download ansøgningsskema (pdf)


Send det udfyldte skema sammen med dit eksamensbevis til
Learnmark Tech, Vejlevej 150, 8700 Horsens
Att.: Lise Liin

Helene, 27 år og industriteknikerlærling

Fra HF til industritekniker

Jeg valgte HF, fordi jeg ikke vidste, hvad jeg ville uddanne mig til. Da jeg blev HF-student, vidste jeg det stadigvæk ikke. Jeg arbejdede derfor som butiksassistent og hestepasser og kom i lære som industritekniker ved en tilfældighed.

Jeg fik et halvtidsjob som hestepasser hos direktøren for Rival A/S. Han tilbød mig samtidig et halvtidsjob i produktionen hos Rival A/S, og det sagde jeg ja til.

Jeg blev mere og mere bidt af arbejdet hos Rival A/S, og efter noget tid tilbød de mig en læreplads som industritekniker. Jeg skulle lige tænke lidt over det, for var det noget for mig? Jeg sagde ja, og det har jeg ikke fortrudt. 

Jeg kan især godt lide IT-arbejdet, hvor jeg programmerer og tegner, og jeg synes, det er fedt at arbejde med nye IT-programmer og robotteknologi. På en arbejdsdag arbejder jeg nok halvdelen af tiden ved en computer og den anden halvdel ved en CNC-maskine.

I starten tænkte jeg over, at jeg er en kvinde i et mandefag, men det tænker jeg ikke over mere. På min arbejdsplads er der mange kvinder i produktionen, men alligevel er det drengene, der er mine bedste venner. Vi har et rigtig godt fællesskab på Rival A/S, hvor vi fx tager på skiferie sammen, spiller padel eller cykler sammen. Det betyder meget for mig.

Når jeg udlært, skal jeg have nogle års erfaring inden for faget. Måske vil jeg videreuddanne mig til fx ingeniør eller søge job som lærer på en erhvervsskole.

Helene, 27 år og industriteknikerlærling

Portrætbillede af Anita
Det var mest den teoretiske del, jeg var lidt bekymret for. Jeg har jo ikke haft fysik og kemi siden 9. klasse, og det er jo en del år siden, må man sige. I køkkenet vidste jeg godt, at jeg ville have en fordel i forhold til en på 17 år, fordi jeg har så meget erfaring. Jeg synes faktisk generelt, at min alder er en fordel i forhold til at lære. Jeg er rigtig glad for uddannelsen og mine klassekammerater.

Anita, GF2-ernæringsassistent

Læs artikel: Voksenelev gør hobby til levevej

Lise Liin

Få hjælp til dit uddannelsesvalg

Lise Liin

Underviser, Studievejleder

Learnmark Tech Vejledning