Tidligere HHX-elev: ”Mit praktikophold i udlandet forberedte mig til mit drømmestudie”

Amanda Jensen er 20 år og læser i dag på bacheloruddannelsen i Erhvervsøkonomi - erhvervssprog på tysk i Odense. I 2018/19 var hun i praktik i Berlin. Her fik hun erfaringer, der skulle vise sig at være guld værd for hendes fremtidige studie.


Skrevet af Kristina Elkjær Høj Iversen, 3.g-elev på Learnmark Gymnasium HHX og elevjournalist



I 2018 blev Amanda Jensen student fra Learnmark Gymnasium HHX, hvor hun havde studieretningen ”Innovation” med studieretningsfagene innovation og afsætning. Men sommerferien var knap nok ovre, inden hun pakkede kufferten og skiftede studenterhuen ud med skjorte og en titel som kontorassistent i en stor virksomhed i Tyskland.

Dengang hun tog beslutningen om at ansøge om optagelse på PIU-sekretariatet, var det med meget lidt tøven og hurtighed. Hun så i praktikopholdet en unik mulighed for at overføre teori til praksis ved at prøve den innovations- og handelsviden af, som hun havde fået fra HHX. Udover dette havde hun også et stærkt ønske om at forbedre sine færdigheder i det tyske sprog.

Amanda står med et glas i hånden og smiler
Den bedste måde at lære at tale et sprog flydende på er at rejse til dets hjemland og bruge det.

Amanda, tidligere HHX-elev 

Arbejde med ansvar

I Amandas praktikperiode var hun ansat i virksomheden Paraxel, der er inden for farma-industrien og blandt andet tilbyder kurser inden for klinisk forskning. Den afdeling, som Amanda sad i, havde fokus på videreuddannelse og hendes stilling bød blandt andet på opgaver som at forberede kurser, printe papirer og at tage imod kursisterne.

For Amanda var det bedste ved arbejdet, når hun lærte noget nyt og fik ansvar. Praktikanterne havde også meget frirum til at udfordre sig selv, da der ikke hele tiden var en chef, som fortalte, hvilke opgaver der skulle udføres, og hvordan de skulle løses. En af de største udfordringer hun fik, var da hun skulle oplære en ny praktikant på tysk i sine egne arbejdsområder. Her kom sprogfærdighederne på en prøve.

medarbejderkort med et billede af Amanda
Ansvaret fik mig til at føle mig som en helt normal medarbejder, der var på lige fod med mine kollegaer.

Amanda, tidligere HHX-elev

Amandas arbejde gav hende også mulighed for se Berlin fra et karriere- og uddannelsesmæssigt perspektiv. Hun fik blandt andet lov til at komme med firmaet til en karrieremesse i Berlin, hvor de havde en stand. Her var mulighed for at få inspiration og stifte bekendtskab med mange forskellige jobs. Udover at være med til messen fik hun også mulighed for at lave markedsførings-aktiviteter for virksomheden på mange forskellige uddannelsesinstitutioner i Berlin.

En hverdag på tysk

For Amanda var det en stor forandring at flytte fra det trygge hjem hos mor og far i Danmark til en lejlighed i det indre Berlin med to andre praktikanter, hun aldrig havde mødt før. I starten af praktikperioden syntes hun, der var mange nye hverdagspligter, som hun skulle forholde sig til og lære.

Flot have med blomster
Jeg fik utroligt mange nye hverdagspligter at øve mig på: Lige fra at oprette en bankkonto på et andet sprog, finde rundt og lære at lave mad, så aftenmenuen ikke stod på spaghetti med kødsovs hver dag.

Amanda, tidligere HHX-elev

Den største udfordring lå dog ifølge Amanda i at kommunikere og få omformuleret sit skoletysk til det sprog, der bliver talt af Berlinerne i hverdagen. På trods af dette var hun fra starten fast besluttet på, at hendes nye kollegaer og venner skulle tale tysk til hende hele tiden.

Muren i Tyskland med kunst
Tyskerne har en helt særlig stolthed over deres eget sprog, og det betyder derfor meget for dem, at du forsøger at lære det. Mange tyskere er ikke selv så gode til engelsk, da de ikke har samme behov for at lære fremmedsprog, som vi har i vores lille land.

Amanda, tidligere HHX-elev

Selvom Tyskland er naboland til Danmark, så var der på jobbet en helt anden arbejdskultur, end Amanda havde været vant til fra Danmark. Mange danskere har i flæng hørt det tyske udtryk ”Ordnung muss sein”, oversat til: ”Der skal være orden”, når danskere skal beskrive den tyske kultur og arbejdsgang. Ifølge Amanda er udtrykket, selv til den dag i dag, korrekt til en vis grad.

Virksomheden var på mange måder et moderne sted at arbejde, og hun opdagede, imod hendes forventning, at det var helt almindeligt at sige ”du” til hinanden frem for ”De”, som tyskerne blandt andet bruger i arbejdsmæssige sammenhænge. Men selvom Berlin er en by i rivende forandring med store, globale virksomheder, så er de på den anden side stadig meget konservative og gammeldags, tilføjer Amanda.

billeder af graffiti på en bygning
Hvor vi i Danmark er vant til ”MobilePay” og et digitaliset samfund, hvor alt foregår og lagres på computeren, så holder de i Tyskland langt mere fast i de gamle traditioner. Tyskerne bruger meget papir på arbejdet og betaler næsten altid med kontanter.

Amanda, tidligere HHX-elev

Erfaringer med fordele

Efter afslutningen på praktikopholdet er Amanda kommet hjem med en masse erfaringer, som hun aldrig ville være foruden. Nogle af dem, som Amanda mener, var mest skelsættende for hende, var at opleve, hvordan det er at arbejde på fuld tid hos en virksomhed og at skulle klare sig selv i et land med en anderledes kultur. PIU-opholdet har ikke kun styrket hendes interesse i nabolandet, men det har også været med til at forberede hende til universitetet, konkluderer hun.

bygning med glas
Mit år med praktik i udlandet har givet mig en stor fordel i at kunne tale tysk mere flydende og en indsigt ind i det internationale erhvervsliv. Jeg kan mærke, at jeg har et forspring fra de andre på mit studie, som ikke har været i Tyskland.

Amanda, tidligere HHX-elev

Amanda er stadig ikke helt sikker på, hvad fremtiden skal bringe, efter hun har afsluttet sin bachelor, men hun vil ikke udelukke at tage til Tyskland et semester eller to i løbet af studietiden eller arbejde der efterfølgende. Mange døre står åbne efter et år med praktik i udlandet , og man er især som tysktalende dansker meget efterspurgt, både på det danske arbejdsmarked og det tyske, forklarer Amanda.

slotsbygning i Berlin
Danskerne er kendt i Tyskland for at være mere effektive og selvtænkende og er af den grund meget eftertragtede som medarbejdere i de tyske virksomheder.
Jeg vil anbefale Praktik I Udlandet-konceptet til enhver, der går med en drøm om at tilbringe en del af deres liv i udlandet. Det er en unik mulighed for at komme afsted i trygge rammer, og du udvikler dig meget både personligt og fagligt.

Amanda, tidligere HHX-elev

Hvad er OPU-konceptet?

Oplæring i udlandet

OPU er en forkortelse for oplæring i udlandet (Tidligere kaldt PIU - praktik i udlandet).

 

Målgruppe

OPU er et tilbud, der udbydes til HHX-studenter og alle elever på erhvervsuddannelser (EUD & EUX), når de har gennemført grundforløbet.

 

Arbejde i udlandet

Hele konceptet bygger på at give unge danskere muligheden for at arbejde i udlandet, og sekretariatet kan hjælpe dig med at finde en oplæringsplads/læreplads i Tyskland eller Storbritannien og finansiel støtte til opholdet.

Find evt. selv oplæringsplads/læreplads

Du har også mulighed for selv at finde en virksomhed til din oplæringsperiode i et vilkårligt land.

 

Mere info

Læs mere om OPU på sekretariatets hjemmeside

Læs mere om OPU på Learnmark.dk