23. januar 2023

Rejsebrev fra legatmodtager Markus i Wien

Markus Munck Sørensen, som blev student fra Learnmark Gymnasium HHX i 2017, modtog i foråret 2022 Grethe og Henning Skov Jensens rejselegat på 30.000 kr.

Det var et godt bidrag til hans studieophold på Wirtschaftsuniversität i Wien, Østrig i efteråret 2022. Herefter fortsætter han på studiet Cand. Finance & Investment på CBS i København.

Jeg har nu været bosat i Wien i et par måneder, og tiden i Østrigs hovedstad har kastet en masse oplevelser og læring af sig, siden jeg ankom i starten af september.

September bød på en masse kulturelle oplevelser i Wien og nærliggende områder.

Wirtschaftsuniversität Wien, det universitet jeg læser på, havde et kulturelt program i
september for at ryste udvekslingsstuderende fra hele verden sammen. Det bød blandt andet på en dybdegående introduktion til Wien og en masse af deres kulturinstitutioner som fx parlamentet, den spanske rideskole, katakomber i den største kirke i byen.

Markus på universitetet i Wien

Har genopfrisket det tyske sprog

I min tid på Learnmark Gymnasium HHX gik jeg på den internationale linje, hvor jeg blandt andet havde tysk på A-niveau. Desværre fik jeg ikke brugt mit tyske efterfølgende, hvilket, jeg synes, var en skam. Derfor gennemgik jeg et tyskkursus samtidig med introugen for at genopfriske det, jeg kunne engang, så jeg nu kan begå mig på tysk i de fleste sammenhænge i hverdagen.

Studiestarten i oktober har været meget spændende. At man ikke kender nogen i klasselokalet længere og skal skabe nye relationer, er altid en udfordring, men en sjov en af slagsen.

Jeg er vant til at sidde i store forelæsningssale på CBS med 100-300 studerende, så at gå
fra det til små undervisningshold med omkring 15-50 studerende er et markant skifte. Dog betyder det også, at man som regel er mere komfortabel i undervisningen.

Undervisningen er selvfølgelig på engelsk, hvilket ikke er et stort problem, siden jeg gennem fire år har vænnet mig til at alt foregår på engelsk, så jeg er efterhånden mere komfortabel i at skrive på engelsk end på dansk. Det er til gengæld en sjov udfordring at skulle kommunikere på engelsk eller tysk med alle i stedet for bare at bruge dansk.

Den spanske rideskole i Wien by night

Undervisningen på universitetet

På mange måder er det ligesom at gå i gymnasiet, hvor ens indsats i løbet af kurset bliver
bedømt, hvilket hjælper med at holde motivationen høj hele vejen igennem faget, og ikke kun til eksamen.

Det kræver lidt tilvænning siden jeg gennem de seneste fire år altid har oplevet at
underviserne taler til én, og ikke inddrager eleverne i undervisningen. Derfor er det lidt af en omvæltning at præsentationer, afleveringer, aktiv deltagelse og eksamen alle tæller i faget.

Jeg er desuden vant til kun at have to fag sideløbende med eksamener efter 7-8 uger. Dog har jeg nu seks fag samtidig, hvilket også er noget af en omvæltning. Det kræver sit at holde styr på alle fagene og gruppearbejdet ved siden af.

Alle fag, jeg har, handler om finans, økonomi eller ledelse, og den inkluderende undervisning har helt klart gjort mig mere engageret og har skabt en dybere forståelse, end jeg er vant til i andre fag og har også medført, at jeg især er blevet bedre til at præsentere og samarbejde. Jeg er derfor enormt glad for den udvikling universitetet hernede har at byde mig.

Min sidste eksamen ligger den 26. januar, så efter en god juleferie hjemme i Danmark, tager jeg med flyet til Wien og fortsætter læsningen, inden opholdet slutter.

Jeg vil sige tusind tak til Henning & Grethe Skov Jensens Studielegat for støtten til mit ophold – det har virkelig været en stor hjælp.

 

Læs mere om Grethe og Henning Skov Jensens Studielegat