EUX Smed med ambitioner

"Metal er fascinerende, fordi det er et hårdt materiale, du kan forme, som du vil. Det er ikke stålet eller jernet, der bestemmer. Det er dig." 

Sådan fortæller 17-årige Bjarki Bjørn Haagensen. Han er i lære som EUX-smed hos Blunico A/S i Horsens og er ikke i tvivl om, at han er startet på den rigtige uddannelse.  

 

"Med en uddannelse som EUX-smed holder jeg alle muligheder åbne, fordi jeg både bliver smed og har gymnasiefag, så jeg nemt kan læse videre. Men man skal ikke vælge EUX, hvis man tror det er nemt. Det går stærkt, og uddannelsen kræver, at du både er bogligt stærk og har hænderne skruet rigtigt på," slår Bjarki fast. 

 

Efter fire år på EUX-uddannelsen bliver han EUX-student. Det vil sige, at han både er udlært rustfast klejnsmed og har fag på gymnasieniveau, så han kan læse direkte videre til fx maskinmester, ingeniør eller produktionsteknolog. 

Det bedste ved at være smed

For den ambitiøse smedelærling er der ingen tvivl om, hvorfor man skal vælge smedefaget. 

Noget af det bedste ved at være smed er, når man efter at have brugt lang tid på en opgave, står med et færdigt produkt, som er godt håndværk. Det er en helt speciel følelse. Og så er det fedt både at få lov til at bruge hænderne og hovedet i løbet af en arbejdsdag.
Bjarki, EUX-smed

Afvekslende arbejde 

Når Bjarki arbejder med fx rustfri materialer eller i svejseafdelingen, er det hverken tunge løft eller beskidt arbejde. Det er også et meget afvekslende arbejde, hvor han er med til at fremstille komplicerede maskiner fra de første jernstænger skal klippes, til de er færdigmonterede og den avancerede produktionsmaskine er klar til kunden. 

"Jeg glæder mig, til jeg kommer ind i den afdeling, hvor vi skal lave straightliner. Det er et stort anlæg, der kan producere mellem 18.000 og 24.000 ispinde i timen," siger han. 

Åbner mange muligheder 

Bjarki kommer fra Færøerne, hvor sejlads og skibsfart nærmest er en del af DNA´et, og han er derfor glad for, at han med EUX nemt kan videreuddanne sig til fx maskinmester. Når han i august 2019 er udlært EUX-smed, vil han formodentlig arbejde et par år, inden han læser videre. 

"Smed er en fantastisk uddannelse, fordi den åbner mange muligheder. Jeg har altid elsket at sejle, men jeg går ikke efter et job i styrhuset. Jeg vil være der, hvor maskinerne er," understreger han.

 

Læs om uddannelsen: EUX Smed