Tækkemand

Tækkemandens håndværk er fyldt med traditioner, kultur og historie, og branchen oplever i øjeblikket en voksende interesse for faget.

Det er fedt at være tækkemand

I filmen kan du høre  Laura Feline fortælle om at være i lære som tækkemand.

Tækkemand_2020

Fakta

Varighed

4 - 4,5 år

Økonomi

SU og lærlingeløn

Adgangskrav

Læs mere under adgangskrav

Tag uddannelsen her

Grundforløb 1 - Learnmark Tech
Grundforløb 2 - Learnmark Tech
Hovedforløb - en anden skole

Studiestart

12. august 2024
(grundforløb 1 og grundforløb 2)

Tilmeld

Læs mere under optagelse

Tilmeldingsfrist

Indtil studiestart

Bo i Horsens

Som elev på Learnmark Tech har du mulighed for at bo på skolehjem eller håndværkskollegiet.

Læs mere om at bo i Horsens

Jobbet som tækkemand

Tækkemanden kan håndværket med at lægge nyt stråtag, reparere tækninger og udføre kviste og detaljer i taget, som passer til husets og tidens byggestil. En vigtig del af tækkemandens arbejde er at vælge og sortere tagrørene, alt efter hvor i taget de skal ligge.

Grundlæggende er teknikker og arbejdsmetoder  de samme, som man har brugt i mange år, men i dag bruger tækkemanden fx også moderne materialer og eldrevet værktøj.

Der stilles i dag store krav til  tækkemandens arbejde, som skal leve op til myndighedernes krav vedrørende fugt, isolering og brandhæmmende foranstaltninger.

Hver egn i landet har sin egen stil og tækkemetoder. Tækkemanden skal derfor kende de forskellige egnes tækketraditioner og fungere som rådgiver for bygherren, når der skal tækkes.

Tækkearbejdet foregår for det meste udendørs i det åbne landskab. Tækkemænd arbejder i tækkefirmaer og i tømrer- og snedkervirksomheder eller er selvstændige med egen virksomhed. Tækkefirmaer har typisk få ansatte.

Tækkemand lægger tag til DM i Skills


Uddannelsen til tækkemand

På uddannelsen til tækkemand lærer du om materialevalg og de grundlæggende arbejdsmetoder, så du kan lægge nyt stråtag, reparere tækninger og udføre kviste og detaljer i taget, som passer til husets og tidens byggestil.

En del af uddannelsen består i dag af grundlæggende tømrerarbejde, så du også kan reparere tagkonstruktioner, udføre renoveringer og afsluttende tømrerarbejde.

Du kan tage grundforløb 1 og grundforløb 2 til tækkemand på Learnmark Tech. Hovedforløbet skal du tage på Den jydske Haandværkerskole i Hadsten.

 

I lære som tækkemand

Når du har bestået grundforløb 2, fortsætter du på hovedforløbet. Her er du i lære i en virksomhed og på skoleophold.

Det er vigtigt, at du selv er aktiv, når du søger læreplads. Du får også undervisning på skolen i at søge læreplads, og vi har et godt samarbejde med mange virksomheder, der søger lærlinge.

Kan du ikke finde en læreplads, har du mulighed for skoleoplæring.

Læs mere om lærepladser


Når du er udlært tækkemand

Som udlært tækkemand kan du starte som svend eller som selvstændig. Du kan også vælge at læse videre til fx bygningsingeniør.

Billeder af tækkemænd: Per Daugaard, Søren Schnoor og Skills Denmark