EUX-tømrer: Jeg får to uddannelser og flere muligheder

Sommeren 2017 er 19-årige Mathias Bjørnskov uddannet EUX-tømrer. Det vil sige, at han efter fire år er både faglært tømrer og har fag på gymnasieniveau, så han er klar til sin næste uddannelse som bygningsingeniør. 

På hans trøje står der Tømrerfirmaet Torntoft og Mortensen, værktøjet er inden for rækkevidde og hans blik er målrettet. 19-årige Mathias Bjørnskov er i lære som EUX-tømrer, og i øjeblikket er han med til at færdiggøre et stort byggeprojekt på havnen i Århus. Her laver han sammen med sine kolleger en stor del af tømrerarbejdet på Pakhusene, som rummer i alt 80 lejligheder og en erhvervsbygning på ni etager. 

”Det er fedt at være en del af et stort projekt, og jeg får lov til at lave mange forskellige opgaver som fx facadebeklædning og at sætte vinduer og døre i. Jeg får god erfaring med, hvordan man får det hele til at hænge sammen, fordi jeg har fulgt byggeriet fra start til slut,” fortæller Mathias Bjørnskov. 

Læser videre til bygningsingeniør 

Erfaringerne med at løse hverdagens udfordringer på en stor byggeplads med mange forskellige håndværkere kan han bruge, når han skal læse videre. 

”Jeg vil gerne arbejde med dimensionering af store bygningskonstruktioner, og planen er, at jeg læser videre til bygningsingeniør, når jeg er udlært EUX-tømrer. Jeg har valgt matematik på A-niveau for at kunne komme direkte ind på studiet,” siger tømrerlærlingen. 

Du skal hænge i

Mathias Bjørnskov er sammen med sine holdkammerater de første, der bliver udlært EUX-tømrere fra Learnmark Horsens. Uddannelsen veksler mellem praktik i en virksomhed og skoleophold, hvor undervisningen i praktiske og tømrerteoretiske fag foregår på Learnmark Tech, og undervisningen i de gymnasiale HTX-fag foregår på Learnmark Gymnasium HTX. 

Det er en supergod uddannelse, hvis man både vil lære det praktiske og komme mere i dybden med det teoretiske. Men man skal ville uddannelsen, for man kommer ikke sovende til den. Og så er det en uddannelse, som giver mange fede oplevelser og mulighed for at prøve grænser af.

Mathias, EUX-tømrer

Teori og praksis

Der er ifølge Mathias Bjørnskov mange fordele ved at have undervisning på både Tech og HTX, og det tager ikke lang tid at vænne sig til de to skoleformer. 

”EUX er en god blanding af både teori og praksis, og det er en fordel i forhold til at få lavet lektier. Vi har ikke så mange lektier, når vi er på Tech, og det betyder, at vi bedre kan koncentrere os om vores HTX-afleveringer. Det er fx supergodt at komme ud på værkstedet, når man lige har skrevet stil om H.C. Andersen. Man kører ikke sur i lektierne, fordi man indimellem kommer ud og får noget frisk luft og laver fysisk arbejde,” fortæller EUX-tømreren. 

Det bedste ved uddannelsen

På spørgsmålet om, hvad det allerbedste ved en EUX-uddannelse er, svarer Mathias Bjørnskov prompte. 

”Jeg kan godt lide idéen om to uddannelser, fordi den giver flere muligheder – både som tømrer, og hvis man vil læse videre!”

 

Læs mere om EUX-uddannelserne på Learnmark Tech