På EUX får du hele pakken

Jacob Ballegaard var den første EUX-tømrer på Learnmark Horsens, som fik studenterhue på. I dag er han udlært, og han begynder til februar på uddannelsen til bygningsingeniør.

”Hvis du overvejer at læse videre efter din håndværksuddannelse, så skal du vælge EUX.” Sådan siger Jacob Ballegaard, der er blandt de 10 første uddannede EUX-tømrere fra Learnmark Horsens. Han var samtidig den første EUX´er, som fik studenterhuen på, da holdet i sommer var til den sidste mundtlige eksamen i dansk på HTX. 

Som EUX-tømrer bliver man både faglært tømrer og har fag på gymnasieniveau. Selve tømreruddannelsen foregår på Learnmark Tech og i en tømrervirksomhed. Gymnasiefagene tager EUX´erne på Learnmark Gymnasium HTX. 

”Jeg kunne især godt lide, når vi på Tech fik en opgave, hvor vi først skulle tegne i AutoCAD og derefter bygge det. Matematik på A-niveau var det sværeste fag på HTX, og her var vi på holdet gode til at hjælpe hinanden – især til eksamen, som var virkelig hård,” fortæller Jacob Ballegaard. 

Læser videre til ingeniør

Har man matematik på A-niveau, kan man søge direkte ind på uddannelserne til fx ingeniør, bygningskonstruktør eller arkitekt. Den mulighed benytter Jacob Ballegaard sig af, og han starter på uddannelsen til bygningsingeniør i februar 2018. 

”Jeg valgte EUX-tømrer, fordi man her får hele pakken. Det er godt at have den praktiske baggrund, inden jeg læser videre til ingeniør. Jeg ved, hvordan man udfører opgaverne i praksis, og jeg kender til arbejdet på en byggeplads. På studiet får jeg også brug for alt det, jeg har lært i matematik, og det jeg har lært om arbejdstegninger på Tech,” siger han. 

Portrætbillede af Jacob
Jeg valgte EUX-tømrer, fordi man her får hele pakken. Det er godt at have den praktiske baggrund, inden jeg læser videre til ingeniør.

Jacob, EUX-tømrer

Svendeprøve og afsluttende eksaminer

Særligt det sidste halve år på uddannelsen var hårdt. Her skulle EUX-tømrerne fx både lave svendeprøve, have 125 timers undervisning i matematik, aflevere en større skriftlig opgave, udarbejde og mundtligt forsvare et tværfagligt eksamensprojekt og til fire gymnasiale eksaminer. 

”Vi var ret pressede til vores mundtlige eksaminer på HTX. Vi havde som regel kun halvanden dag til at forberede os, men vi kom igennem det,” fortæller Jacob Ballegaard. 

Til svendeprøven trak han en opgave, hvor han skulle lave opbygning af gavl med halvvalm og indvendigt arbejde. Herefter skulle han mundtligt forsvare sine tegninger og sit materialevalg.

Fedt sammenhold i klassen

Jacob Ballegaard gik på Learnmark Horsens´ første EUX-hold sammen med ni andre EUX-tømrere. De kunne godt lide, at undervisningen vekslede mellem praktisk undervisning på Learnmark Tech og teoretisk undervisning på Learnmark Gymnasium HTX. På spørgsmålet om, hvad der er det allerbedste ved uddannelsen, svarer han hurtigt: 

”Vores sammenhold i klassen. Vi har haft det sjovt, vi har hjulpet hinanden, og vi har haft det godt med lærerne.” 

Godt fællesskab hos mester

Omkring halvdelen af uddannelsen var han i lære hos to forskellige tømrerfirmaer. Først hos Tømrerfirmaet Henning Lind og derefter hos Varberg Tømrer og Ejendomsservice ApS. 

”Der var også et godt fælleskab med de andre tømrere i min praktiktid. Jeg tænkte ikke over, at de var ældre end mig. De var gode til at give mig opgaver, som passede til mig, og jeg havde masser at lave,” fortæller den nu udlærte tømrer, der ser det som en fordel, at han har været i lære i to firmaer. På den måde har han blandt andet lært, hvordan man kan bygge huse på forskellige måder.