10. marts 2021

65 lærlinge til forårets svendeprøver på Learnmark Tech

De eneste, der ind til mandag den 15. marts 2021 må arbejde i værkstederne på Learnmark Tech, er de 65 lærlinge, som i øjeblikket er i gang med deres svendeprøve. I løbet af marts måned får de overrakt deres svendeprøvebeviser, hvor deres familier og mestre kan overvære festligheden via live-stream på Facebook. 

En svendeprøve er den afsluttende eksamen, hvor en lærling viser, hvad han eller hun har lært. Et svendestykke er det produkt, lærlingen fremstiller ved at bruge typiske arbejdsteknikker og metoder fra faget. Tømrerne bygger fx en tagkonstruktion, industriteknikerne CNC-drejer og -fræser metaldele til fx en gearkasse, og anlægsstruktørerne kloakerer og lægger fliser. Alle skal forud for den praktiske del af svendeprøven lave tegninger og beregninger, som de skal forsvare til den teoretiske prøve. 

Det helt særlige ved en svendeprøve

I øjeblikket er 65 lærlinge på Learnmark Tech i gang med deres svendeprøver. Deres koncentration er i top, for de er fagligt stolte og sætter en stor ære i at gøre deres bedste. En af dem er 20-årige Kevin Skibsted, der er i lære som smed hos Jysk Lad & Hydraulic ApS i Hedensted. Han har tegnet en miniatureudgave af en kroghejs, som man bruger til at hejse containere på lastbiler. Den skal fremover være vartegn for den virksomhed, hvor han er i lære.

Der er noget særligt ved en svendeprøve. Her har jeg selv ansvaret for det hele – fra idé til færdigt svendestykke. Vi har 51 klokketimer her i værkstedet, og det er spændende, om jeg har beregnet min tid korrekt. Det tror jeg nu nok, jeg har, og jeg er ikke nervøs for opgaven.

Kevin Skibsted, smedelærling

Fejrer et vigtigt bevis på Facebook

Han glæder sig, til han den 26. marts 2021 får overrakt sit svendeprøvebevis til svendeprøveafslutningen, som på grund af corona-restriktioner kun er for lærlingene, deres undervisere og en repræsentant fra de faglige udvalg. Familie og mestre kan følge med via live stream på Learnmark Techs Facebookside.

Svendeprøvebeviset er vigtigt. Det er det officielle bevis på, at jeg kan noget – at jeg har en uddannelse. Jeg er stolt af det, jeg laver, når det fungerer og andre kan få glæde af det. Det fede ved at være smed er også at jeg kan være kreativ.

Kevin Skibsted, smedelærling

Topkarakterer giver medaljer

Kim Clausen, der er afdelingschef på Learnmark Tech, er lettet over, at forårets lærlinge har mulighed for at gennemføre deres svendeprøve på trods af corona-restriktioner.

Portrætbillede af Kim Clausen, afdelingschef
Svendeprøven er uddannelsens højdepunkt, som alle lærlinge ser frem til. Det er her, de kan vise, hvad de har lært i løbet af deres uddannelse. Det er også til svendeprøven inden for bygge- og anlægsfagene, de kan opnå en af de eftertragtede medaljer i sølv eller bronze - det kræver et gennemsnit mellem 11 og 12 i både den teoretiske og den praktiske prøve.

Kim Clausen, afdelingschef på Learnmark Tech

Tillykke med svendeprøven

BYGGE OG ANLÆG

  •  7 anlægsstruktører
  • 5 brolæggere
  • 5 bygningsstruktører
  • 4 murere
  • 18 tagdækkere
  • 18 tømrere

TEKNOLOGI

  • 4 industriteknikere
  • 4 smede