27. juni 2022

Direktør Niels Ydes tale til studenterne

Velkommen til et af de livsøjeblikke, som mejsler sig ind i hver af jeres personlige historie. Og som direktør for Learnmark Horsens er det her intet mindre end den bedste dag på året.

Efter tre år på HHX eller HTX er I nu kommet til dagen, hvor I med et lettelsens suk, stolthed i øjnene, lidt vemod i stemmen og masser af gåpåmod i maven er klar til at fejre jer selv og hinanden.

Det er en stor dag, måske en af de største, I har oplevet indtil nu.

I sidder her efter veloverstået eksamen. Det er en god fornemmelse, men også en fornemmelse med rigtig mange forskellige følelser.

En følelse af at lykkes med eksamen – eller skuffelsen over at det kunne godt være gået bedre.

Følelsen af at skulle sige farvel til gode venner/og en skolehverdag I kender og føler jer tryg i – og glæden ved at skulle til at i gang med noget nyt og møde nye mennesker.

Følelsen af at jeres tid på Learnmark Gymnasium HHX & HTX allerede er overstået – eller følelsen af, at det var da på tide at det fik ende.

Niels Yde står ved talerstolen

For der er sket meget, fra I kom første skoledag for 3 år siden, og til I fik huen på efter sidste eksamen.

Det at gå til eksamen har I prøvet før. Men ikke så meget som I burde, og som tidligere årgange har gjort. Det er et pres.

Der forventes meget. Følelsen af at jeg gerne vil gøre det perfekte, kan mange af jer genkende. Der hersker en perfekthedskultur i dag. Især blandt unge. Når man sætter sig uopnåelige høje mål, at det altid kan blive lidt bedre – det giver stress og mistrivsel.

Det er en kultur, der fylder meget, og en kultur, vi skal gøre meget for at tage os i agt for.

Den 5. februar blev Kronprinsesse Mary 50 år. Hun har fået tilnavnet Den perfekte Kronprinsesse. Livet har formet sig som et eventyr for hende. Hun er smuk og hun er dygtig. Hun bliver opdaget af prinsen (på den hvide hest), bliver gift med ham, får 4 dejlige børn og bliver på et tidspunkt dronning af Danmark. Hun bor godt, går til mange baller, og beskæftiger sig i hverdagen med det, der interesserer hende.

I sidder nok alle med fornemmelsen af, at det er det perfekte liv.

I et fødselsdagsinterview i JyllandsPosten den 5. februar 2022) siger hun om det perfekte:

 

”Jeg er altså ikke perfekt. Det er ikke det, det handler om. Det handler om at gøre sig umage, for hvis du gør det, kan du bedre undgå bagefter at fortryde din indsats og bebrejde dig selv. Det er et vigtigt budskab til alle – ikke mindst de unge.”

 

Det er altså ret klogt, det hun siger.

Vi skal ikke gå efter at gøre det perfekte. Søger vi det perfekte, søger vi at gøre det andre forlanger af os. Det, som er normen i samfundet, og her kan vi risikere at glemme os selv.  Vi tænker måske: Her må ikke komme ridser i lakken, for så kan de andre ikke li’ mig.

Men vi skal gøre os umage. I skal gøre jer umage. I skal anstrenge jer og gøre det bedste.

Det skal I gøre for jeres egen skyld, så kan I rette ryggen og være godt tilfredse med indsatsen. Det giver selvtillid, og det giver selvværd.  

Og I har gjort jer umage med jeres eksamen. I har engageret jer i det, og I har også været udfordret undervejs. Men I er lykkedes, og det fejrer vi i dag.

Nu skal I videre ud i livet. Mange ved til hvad, andre går stadig med overvejelserne. Verden står åben for jer, siger vi til jer. Mulighederne er uendelige, udnyt dem, se stort på begrænsningerne. Sørg for at træffe nogle velovervejede, tydelige og modige valg.

Hvad så hvis jeg nu vælger forkert, tænker I måske. Så skal I have modet til at vælge om. Men stadig sørge for at træffe nogle velovervejede valg.

Vi er stolte af jer.

Vi er glade for at kunne sende jer videre ud i livet

Tillykke med eksamen.