28. juni 2022

Første EUX-studenter inden for metal færdigudlært

Fire EUX-studenter har fået overrakt deres svendebrev og kan dermed kalde sig selv de første færdigudlærte EUX’ere inden for metal fra Learnmark Horsens.  

Ligninger og tekstanalyse på gymnasiet og Mig-, Mag-, og Tig-svejsning på lærepladsen og Learnmark Tech. Sådan har hverdagen set ud i de seneste fire år for EUX-smed Thomas Brauner Nielsen, som fik overrakt sit svendebrev med familie og mester som tilskuere. 

”Det er rart at vide, at jeg har taget en alsidig uddannelse, så jeg er lidt mere sikker på at kunne få arbejde og videreuddanne mig i fremtiden. Jeg føler mig mere sikker, fordi jeg har viden inden for både den teoretiske og praktiske verden,” siger Thomas Brauner Nielsen.


I alt fik to EUX-smede og to EUX-industriteknikere afsluttet deres uddannelse.

Flere metal-EUX’ere på vej 

Learnmark Horsens har uddannet EUX-elever siden 2013, hvor de fleste elever har indtil nu valgt at uddanne sig indenfor bygge- og anlægsbranchen. Der er dog mange flere metal-EUX’ere på vej. På det seneste grundforløb har 13 EUX-elever valgt at uddanne sig til industriteknikere.

”Det er godt, at flere bogligt stærke elever bliver en del af branchen. De kommer med et højt teoretisk og fagligt niveau. Derudover lægger uddannelsen op til, at de videreuddanner sig til fx ingeniører eller maskinmestre, og dem er der stor efterspørgsel på,” siger Morten Hougaard, der er uddannelsesleder på EUX-Tech.

 

Godt for industrien 

Både metal- og maskinindustrien melder ifølge Danmarks Statistik om stor mangel på arbejdskraft. Det er derfor heller ingen overraskelse, at Thomas Brauner Nielsen begynder sin nye tilværelse som færdigudlært med fast arbejde hos sin tidligere læreplads Brødbæk & Co. 


”Jeg er utrolig glad for, at vi ser en stigning i antallet af unge, der ønsker kaste sig ud i en EUX-uddannelse med fokus på industrien. 11 ud af de 13 helt unge industriteknikere har i skrivende stund læreplads, og hvis vi kigger på de elever, der er længere i deres forløb, så har alle en læreplads. Det glæder mig, at det lokale erhvervsliv bakker op omkring EUX-uddannelsen og står klar med lærepladser til de unge,” siger EUX-uddannelsesleder Morten Hougaard.
De fire EUX'ere står i metalværkstedet med deres studenterhuer på