7. juni 2022

Tømrerlærling: ”Sejt at være med til at bygge sin egen skole”

På tre år er antallet af årselever på tømreruddannelsen på Learnmark Tech steget med 40 procent. Det kræver mere plads, og den 3. juni 2022 holdt skolen rejsegilde for to nye tømrerhaller på i alt 918 kvadratmeter. To af deltagerne har en særlig tilknytning til tømrerhallerne: En er tømrerlærling, som om 1½ år skal lave sin svendeprøve i de nye haller, og arkitektrådgiveren er uddannet tømrer fra Learnmark Tech.

Portrætbillede af Daniel tømrerlærling
Det er sejt at være med til at bygge sin egen skole. I de her haller skal jeg selv og mange andre tømrerlærlinge have undervisning og lave den afsluttende svendeprøve. Det er sjovt at tænke på.

Daniel, tømrerlærling og elev på Learnmark Tech

Sådan fortæller 29-årige Daniel Kloster Knudsen, der er tømrerlærling hos A/S Nortvig i Horsens, som er en af de mange virksomheder, der er med til at realisere byggeplanerne. Daniel Kloster Knudsen er næsten halvvejs i sin uddannelse og bliver udlært i marts 2024.

”Jeg har mest bygget typehuse og har derfor ikke været vant til at arbejde på så store byggerier og med stålprofiler, som er i de nye tømrerhaller. Det har været lærerigt at prøve noget nyt, og det er altid sjovt med nye udfordringer,” siger tømrerlærlingen.


Stigning i elevtal på 40 procent

Det samlede antal årselever på tømreruddannelsen på Learnmark Tech er siden 2018 steget med 40 procent – fra 110 årselever i 2018 til 154 årselever i 2021. Det svarer til, at der i øjeblikket er tilmeldt 333 tømrerelever på Learnmark Tech. Nogle af dem går på grundforløb 2 på skolen, mens andre er på skoleophold som en del af deres læretid i virksomhederne. 

Ifølge Henrik Lynggaard Christiansen, der er uddannelsesleder på bygge- og anlægsuddannelserne på Learnmark Tech, er der et stort behov for de to store tømrerhaller, så skolen kan rumme de mange nye elever. 

”De seneste 5-10 år har vi oplevet en kraftig vækst i byggeriet. Det har blandt andet betydet, at mange flere elever søger inden for håndværksfagene. De har fået øjnene op for, hvor fedt det er at være håndværker, at der er gode penge at tjene, og at det er et arbejde med frihed under ansvar,” sagde Henrik Lynggaard Christiansen i sin hyldesttale til rejsegildet. 

Tidligere tømrerelev er rådgiver på byggeriet 

Byggeriet på i alt 918 kvadratmeter rummer to nye tømrerhaller, et lærerkontor, møderum, omklædning og instruktionsrum. Det er ifølge Janus Mouritsen, der er arkitektrådgiver hos Ginneruparkitekter, et helt særligt byggeri. 

”Materialevalget i hallerne samler mange af fagene på skolen. De har en bund af murværk, en top i stål og udfyldning med trælister, som markerer indgangen til bygningen. For mig personligt har det været dejligt at vende tilbage til skolen, hvor jeg selv tog tømreruddannelsen for 20 år siden under kyndig vejledning af nogle af de undervisere, der stadig er her i dag,” sagde Janus Mouritsen i sin tale til rejsegildet. 

Indvendigt får hallerne lydabsorberende overflader og god udsugning for at sikre et godt arbejdsmiljø. 

Færdig midt i september

I uge 38 starter 41 tømrerlærlinge (26 EUD-tømrere og 15 EUX-tømrere) på deres svendeprøve, og de skal efter planen lave deres afsluttende opgave i de nye tømrerhaller.