30. august 2022

Traditionsrig kapsejlads fejrer 10 års jubilæum med mere end 20 både 

Godt samarbejde, den stærkeste styrmand og viden om vandmodstand skal sikre en femmandsgruppe fra Learnmark Gymnasium HTX sejren til den årlige og traditionsrige kapsejlads Single Sheet Skiff Challenge. Fredag den 2. september 2022 bliver vinderen af årets kapsejlads fundet.

 

”Vi går helt klart efter at vinde. Derfor har vi designet en båd med minimal vandmodstand og valgt ham i gruppen, der er stærkest og vejer mindst.”

 

Sådan fortæller Johan Elias Schjællerup, der går i 2. g på Learnmark Gymnasium HTX. Sammen med sin gruppe har han designet den båd, de i øjeblikket er i gang med at bygge.

Båden skal efter planen sejle dem til 1. pladsen af den årligt tilbagevendende kapsejlads Single Sheet Skiff Challenge, hvor der i år deltager omkring 20 både på den 100 meter lange distance på Horsens Fjord. Alle både er bygget af håbefulde HTX-elever, som drømmer om at vinde den eftertragtede pokal og ikke mindst æren.

Karakteren får eleverne på fjorden

Siden skoleårets start i august har 2. g-eleverne tegnet og designet deres både. De har lavet modeller af dem og prøve-sejlet dem i et bassin i byggegården. Fredag den 2. september 2022 er der konkret tilbagemelding på deres arbejde til den 10. kapsejlads i skolens historie.

 

”Karakteren for denne opgave får vi på vandet. Kan båden sejle, eller synker den. Vores båd er spids både foran og bagpå, så den har så lidt vandmodstand som muligt – og så vores styrmand nemt kan vende sig i båden, når han skal sejle retur. På den måse slipper han for at vende hele båden,” siger Johan Elias Schjællerup.

 

En fed måde at arbejde på

I 1. g har HTX-eleverne i det særlige HTX-fag Teknologi trænet arbejdsmetoden systematisk produktudvikling. De var derfor helt klar til at gå i gang med skoleårets første teknologiopgave: Byg en båd af krydsfiner, strips og fugemasse.

 

”Det er en fed måde at arbejde på, fordi vi selv får lov til at bestemme, hvordan vi vil løse opgaven. Vi kender til arbejdsmetoden og kunne gå i gang med det samme. Og så har vi i gruppen fordelt arbejdet mellem os, så vi hver især har ansvaret for det, vi er bedst til. Jeg er fx den, der har mest styr på at lave tegninger, mens de andre er bedre til det praktiske arbejde,” fortæller HTX-eleven.

Fakta om kapsejladsen

Tidspunkt:

Fredag den 2. september 2022 kl. 12.40 – 13.40. Finaleheatet forventes at starte kl. 13.20

Sted:

Horsens Fjord ved Langelinie, 8700 Horsens.

Materialer til rådighed

Eleverne har en begrænset mængde materiale til rådighed i byggefasen:

 

  • 1 krydsfinerplade på cirka 2,5 m x 1,2 m og 5 mm i tykkelsen
  • 60 strips
  • 2 tuber silikonefugemasse
  • 2 m langt bræt til udformning af pagaj.

Oplev kapsejladsen 2021

Kapsejlads 2021