19. februar 2024

Legatmodtager Ida Maries rejsebrev fra Italien

I maj 2023 modtog fire studenter fra Learnmark Gymnasium HHX & HTX hver 30.000 kr. fra Grethe og Henning Skov Jensens rejselegat. En af dem er Ida Marie Thulstrup Pedersen, som har studeret ½ år på Università degli Studi de Bologna i Bologna, Italien.

Ida Marie blev i 2016 student fra Learnmark Gymnasium HHX og studerer psykologi på Aarhus Universitet.


Skrevet af Ida Marie Thulstrup Pedersen


 

Jeg flyttede til Italien i slutningen af august for at have god tid til at falde til i Bologna og nyde hverdagen, inden undervisning begyndte. Italienere er utroligt gæstfrie og stolte mennesker, hvorfor det ikke var svært at føle sig hjemme, selvom Google Maps sagde 1.600 km til hjem.

Den lokale følelse kom også så småt snigende med tiltagende italienske gloser, stamsteder og velkendte ansigter i gaderne. De mange udvekslingsorganisationer gjorde deres for at proppe de indledede uger med det ene sociale og kulturelle tiltag efter det andet – alt fra rundvisning om Bolognas hemmeligheder, ture til det meste af Italien, introduktion til stambarer og biblioteker.

Således fandt jeg også hurtigt en international vennekreds, som heldigvis har fulgt mig hele semesteret.

Ida Marie går i en af gangene på universitetet

Hvordan er det at bo og uddanne sig i et andet land 

Italien er på mange måder ligesom Danmark, når det kommer til uddannelse. Italienerne er ambitiøse, ærekære og videbegærlige. Dog er de mere traditionelle, hvad angår tiltalemåder mellem studerende og professorer, men aldrig for fine eller travle til den gode cappuccino og samtale.

På denne måde blev uddannelse og hverdag i Italien præget af en masse velkendt engagement, men også en del ukendt land, hvad angår punktlighed, tiltalemåder og en abnorm kærlighed til kaffepauser som indbygget del i undervisningen.

Bologna er en studieby ligesom Aarhus. Byen rummer over 50 km arkader, som er bygget alene for at skabe flere lejligheder til de mange studerende. Overalt i byen møder man derfor studerende fra nær og fjern.

Universitetet er en arkitektonisk oplevelse i sig selv, som er svær at beskrive med ord - det skal opleves.

Læsesalen på universitetet

Det store internationale miljø gør de lokale heldigvis også en dyd ud af at blande sig i. Således fik jeg i sandhed det bedste af Italien som international studerende i skyggen af de smukkeste arkader og ældgamle renæssancebygninger - sjove nye studietraditioner med alt, hvad det indebærer fra sang, blomster og traditionelle dragter samt en helt ny respekt for simple kvalitetsvarer – både hvad angår bøger, kaffe, vin og mad, naturligvis.

Vigtigst af alt fik jeg ny unik viden inden for det erhvervspsykologiske felt, idet mange af mine professorer her er frontløbere med forskning og udvikling af tiltag på særligt områder som diversitet og wellbeing på arbejdspladsen.

Herunder har jeg været heldig både i forhold til de fag, jeg har fået lov at følge, de varierende undervisnings- og eksamensformer, og så har jeg endda fået lov til at følge flere nytænkende eksperimenter og forskning på sidelinjen, som har givet mig blod på tanden i forhold til, hvilken retning mit professionelle liv skal vinkles.

Det har været en vigtig oplevelse at studere særligt diversitetsagendaer i et andet land omringet af mange forskellige kulturer – alene i min klasse på 25 elever var vi fra 15 forskellige lande. Selvom det faglige stof måske kunne have været det samme derhjemme, bidrog omstændighederne uden tvivl til helt unik indsigt.

Når jeg inden længe tager hjem herfra , er min kuffert pakket med en masse ny viden og ideer til mit eget fremtidige arbejdsliv, sparringspartnere med samme faglige interesse som mig, venskaber i det meste af Europa, et stort kærlighedsforhold til Bologna som mit andet hjem og et voksende fundament i mig selv som et stadigt mere selvstændigt og nysgerrigt menneske.