25. juni 2021

Opfordring til studenterne: "Se på verden med optimistiske øjne!"

Fredag den 25. juni 2021 blev 279 studenter fra Learnmark Gymnasium HHX og HTX fejret ved 12 klasse-dimissioner – et festligt punktum på 3 gymnasieår, der blev anderledes end forventet.

Studenterhuer med blå bånd erstattede mundbind. Boblevand i glassene overdøvede håndspritten. Klapsalver fra de mange gæster var en skarp kontrast til vinterens skolelukning. 

Årets dimission på Learnmark Gymnasium HHX og HTX var en lykkelig afslutning på 3 års gymnasieeventyr, hvor de 279 nybagte studenter havde gået så grueligt meget igennem. På grund af særlige corona-restriktioner blev dimissionen holdt klassevist for gymnasiets 12 studenterklasser. 

Temaet for årets dimissionstale var H. C. Andersens eventyr ’Snedronningen’. Her får drengen Kay en splint af djævlens troldspejl i øje og hjerte, så han ser verden gennem en særlig linse, der forvrænger hans blik. Alt godt bliver dårligt, og alt det onde giver sig ud for at være godt. 

Vi ser verden gennem corona-krisens linse

Dimissionstalen var filmet på forhånd, hvor rektor Sune Agger og direktør Niels Yde sammenlignede Kays rejse i eventyret med den situation, som årets studenter har været i.

Snedronningen er et eventyr om en dreng, der kommer i krise. Lige nu befinder vi os i slutningen af coronakrisen, og den har præget den linse, vi har set verden igennem de seneste 15 måneder. Det er blevet normalt at holde afstand til fremmede, ikke at se vores venner – for slet ikke at tale om at møde nye mennesker. Det åbne samfund har været lukket ned med masker og håndsprit, og det er næsten blevet normalt for os.  Sune Agger, rektor på Learnmark Gymnasium HHX og HTX


Se talen til studenterne

Sune Agger og Niels Ydes tale til studenterne juni 2021


Ros til de unge

Både rektoren og direktøren roste i talen studenterne – og de unge generelt – for at have bragt ofre under coronakrisen. Ofre der har været med til at bekæmpe smitten, og at særligt sårbare ikke skulle blive alvorligt syge. Alene i 3. g har studenterne haft virtuel undervisning i fire måneder, deres traditionsrige gallafest er blevet aflyst, og der har været skrappe restriktioner for, hvem de har måttet være sammen med i løbet af skoledagen.

Vi er stolte af jer. I har gjort så meget, ikke mindst har I lidt afsavn, og nogle gange isolation – ikke bare fordi I blev nær kontakt, men isolation fra fællesskabet. Det er svært at finde på noget hårdere for unge mennesker. Sune Agger, rektor på Learnmark Gymnasium HHX og HTX

Se verden gennem en ny linse 

Niels Yde satte herefter ord på, hvilken linse vi ser verden igennem i dag.

Når man er i en krise, så bliver man i krisebevidstheden – også når krisen er ved at være slut, og livet så småt vender tilbage. I kriser går man i krisemode, og det kan være svært at se livet, når det vender tilbage. Vi har været i coronakrise så lang tid, at vi har vænnet os til det. Det er blevet den glassplint, som sidder i vores øje og forvrænger vores syn. Niels Yde, direktør på Learnmark Horsens

I forlængelse heraf rundede Niels Yde talen af med en klar opfordring til studenterne:

Lad os ikke have glassplinter i øjnene, lad os ikke farve af angst, tristesse og modløshed, men lad os have tillid, åbenhed og lyst til at møde hinanden. Det er grundstenen i demokratiet, at vi mødes og taler med hinanden. Det er en grundsten i vores samfund og økonomi, at vi handler og interagerer med hinanden. Så gå ud i verden og se på den med optimistiske øjne. Farv den i den retning, I ønsker, den skal farves. Det er vi sikre på, at I kan – ja, vi er sikre på, at I vil. Sjældent har en studenterhue været så fortjent som jeres. Niels Yde, direktør på Learnmark Horsens


Legater og gavekort 

Traditionen tro blev der også uddelt legater og priser til årets studenter. Modtagerne sommeren 2021 var: 

  • HHX-student Kathrine Illemann Jensen modtog Sydbank Fondens rejselegat på 10.000 kr.

    Det blev overrakt af Conny Boserup, afdelingsleder i Sydbank

  • Lea Mae Fat modtog HHX Fighterlegatet på 2.000 kr.

  • Signe Kjelsmark modtog HTX Fighterlegatet på 2.000 kr. 

Derudover modtog en student fra hver klasse et gavekort som symbol på, at vedkommende har ydet en særlig indsats fagligt og/eller socialt.