5. december 2022

Lasse studerer International Business i Milano

Lasse Lund blev student fra Learnmark Gymnasium HHX i 2018. Han studerer Cand.merc. Finance and International Business på Aarhus Universitet, og i efteråret 2022 er han på studieophold på Bocconi University i Milano, Italien. 

Her kan du læse hans rejsebrev fra Italiens andenstørste by.


Skrevet af Lasse Lund


At studere i Italien hos Bocconi University har indtil videre været fantastisk lærerigt og har udfordret mig på forskellige måder. Som kandidatstuderende indenfor Finance and International Business er det generelt spændende at være i landet, hvor udviklingen i bank/finansielle tjenester har været, og stadig er en stor del af Italiens historie. Det kan man tydeligt mærke i dagligdagen i de fem fag jeg følger. Mit fagvalg endte med at lande på

  1. Monetary Policy
  2. Advanced Macroeconomics
  3. Applied Numerical Finance
  4. Credit Risk Management
  5. Bank and Fintech: Vision and Strategy.
Lasse foran universitetet. Det er aften.

Fag, undervisning, studiegrupper og events

I Monetary Policy er der især fokus på at forstå debatten omkring pengepolitiske værktøjer, beslutninger og diskurs. Vi studerer eksempelvis quantitative easing, og fænomenet med negative renter der har hersket det seneste årti.

Yderligere studerer vi, hvordan pengepolitik i USA (Federal Reserve Bank FED) og EU (ECB) nu er gået i en anden retning. Vi har blandt andet studeret pengepolitik under Covid-19 pandemien, senest reaktionerne på stigende inflation og de nu positive renter, samt hvordan centralbanker styrer og påvirker økonomisk forventningsdannelse på de finansielle markeder (forward-guidance).

Mit andet fag Advanced Macroeconomics supplerer her udmærket, hvor blandt andet pengepolitik indgår i de modeller og optimeringsproblemer, vi løser, og vi arbejder nu med The New Keynesian model. Dette fag er velbesøgt af italienske studerende samt udvekslingsstuderende.

Det er også spændende ud fra et kulturelt perspektiv, da jeg sammen med to italienere løser problem sets. De er ret effektive til at tage noter i hånden/tablet, hvilket mange gør her i stedet for på computeren i modsætning til min uddannelse i Århus.

Fra et finance-perspektiv er Applied Numerical Finance særligt interessant, da vi her studerer, løser og simulerer derivater som American/European Call og Put-options. Det jeg er specielt glad for her, er, at vi løbende benytter os af VBA-kodning til at løse ovennævnte problemstillinger.

Da VBA er integreret i Excel og kan benyttes til at automatisere databehandling, er det også nyttigt at lære og kan bruges i det professionelle arbejdsliv, hvor Excel hyppigt anvendes. I det fag er jeg i en international studiegruppe med to medlemmer fra Kina.

Lasse foran universitetets logo - det er sommer, og solen skinner

Alle fag bliver undervist af dygtige forelæsere, som ikke kun har akademisk viden, men også bringer praktisk erfaring med ind i undervisningen. Eksempelvis i faget Credit Risk Management, hvor vi ved hjælp af statistiske metoder modellerer og analyserer credit rating modeller, har vores forelæser tidligere været bestyrelsesmedlem som en del af advisory board hos rating-bureauet Standard & Poor’s. Andre forelæsere har også tilknytning til fx økonomiske råd, Bank of Italy eller kontakt til tidligere FED-governors.

Det gør undervisningen spændende med både en teoretisk og praktisk vinkel. Bocconi har generelt rigtigt gode tilknytninger til ECB, finansielle institutioner og virksomheder, som bliver inddraget i undervisningen og events. Det bidrager til et konkret og virkelighedsnært perspektiv på aktuelle moderne problemstillinger, og hvordan den akademiske verden i sammenspil med industrien kan løse nutidens problematikker og udfordringer.

Et eksempel herpå er et event, jeg deltog i, hvor Bocconi lancerede deres Fintech Lab Algorand. Eventet kom omkring blockchain, smart contracting, ECB, regulering og kryptovaluta. Eventet blev åbnet af Bocconis rektor Gianmario Verona, og i salen var der både andre ambitiøse studerende og repræsentanter fra konsulentfirmaer, fintechs og andre virksomheder. 

De kom i en paneldebat ind på muligheder og udfordringer af fintech/blockchain, og emner som string-transactions, digital euro, decentralized finance, adaption of banks blev vendt.

Til efterfølgende networking lærte jeg italienske studerende at kende. De tilhører studieforeningen Bocconi Students Fintech Society, og her har jeg også deltaget i events.

I dagligdagen har jeg også fagligt med fintech at gøre i faget Bank and Fintech: Vision and Strategy. Jeg arbejder løbende i en projektgruppe med to udvekslingsstuderende fra Tyskland, hvor vi undersøger fintechs i markedet for Buy Now, Pay Later (BNPL) lån (med udbydere som Klarna, AfterPay, Affirm mv.). Vi havde også for nyligt en indsigtsrig gæsteforelæsning afholdt af Francesca Carlesi, som er CEO og Co-founder af et fintech start-up, som hedder Molo, der udbyder digital real estate finance.

Milano by night

Kultur, Milano og det sociale

Mit udvekslingsophold har således indtil nu budt på en masse nye perspektiver, ny faglig viden, nye sociale bånd og gode diskussioner med forelæsere og medstuderende. Udenfor studiet har der også været tid til at nyde, hvad Milano har at byde på af fx kultur, restauranter, butikker, domkirken Duomo og det berømte Galleria Vittorio Emanuel II.

Et introkursus i italiensk, som jeg tog i starten, kan også klart anbefales, da det har hjulpet med at kunne begå sig lidt bedre i dagligdagen. Jeg har selvfølgelig heller ikke misset chancen for at opleve den fantastiske passion for fodbold i Italien, og jeg var inde på San Siro stadion og se derbykampen mellem AC-Milan og Inter Milan, hvor vi sammen med italienske fans fejrede det ene efter det andet mål.

Yderligere deltog jeg også tidligere på semesteret i en tur organiseret af Erasmus studenternetværket hos Bocconi (ESN-Bocconi). Her var vi 60 udvekslingsstuderende fra blandt andet Portugal, Spanien, Tyskland, USA og mange andre nationaliteter, og vi besøgte den dejlige Toscana-region i sensommeren, hvor vi var i Firenze, Pisa, Siena og San Gimignano med guidede ture, fællesspisning og hygge.

En anden weekendtur førte mig til Venedig, hvilket var rigtigt skønt, og et tip herfra er at prøve spaghetti al nero di seppia a Venezia (en speciel seafood spaghettiret med blæksprutteblæk).

Uden for studiet har jeg også mødt nye mennesker, da en af mine internationale venner fra Århus Universitet har en ven her i Milano. Den kontakt har så ført til, at jeg har lært en ny vennegruppe at kende, og jeg har derfor været med til at fejre fødselsdag og andre aktiviteter. Det er også spændende at høre lidt andre historier og karriereveje fra dem, hvor nogle fx arbejder som civilingeniør, management consultant og datamatiker.

Stadion i Milano

Jeg er rigtig taknemmelig for at have modtaget legatet fra Grethe og Henning Skov Jensen, og er særlig glad for at kunne have benyttet denne mulighed til at finde en lejlighed tæt på campus med let adgang til studielivet og det sociale.

Desuden er min udlejer en italiensk nabofamilie, som har døren lige ved siden af, og her har jeg også været på besøg til aftensmad, samt øvet at tale en smule Italiensk.

Indtil nu har min udveksling bidraget til en masse fantastiske oplevelser, og jeg er rigtig glad for at lære nyt i et internationalt miljø.

 

Læs mere om Grethe og Henning Skov Jensens legat