24. januar 2024

Legatmodtager Elines rejsebrev fra New Orleans

I maj 2023 modtog fire studenter fra Learnmark Gymnasium HHX & HTX hver 30.000 kr. fra Grethe og Henning Skov Jensens rejselegat. En af dem er Eline Højrup Primdahl, som har studeret ½ år på Tulane Law School i New Orleans, USA. 

Eline blev i 2018 student fra Learnmark Gymnasium HHX og studerer jura på Københavns Universitet.

 


Skrevet af Eline Højrup Primdahl


 

Det har været enormt spændende og meget givende at studere i USA. Tulane Law School har nogle meget kompetente professorer, og jeg har fået et stort fagligt udbytte, som jeg bestemt kan anvende i mine videre studier herhjemme og karrieremæssigt.

Undervisningen er meget anderledes fra undervisningen på Københavns Universitet. En ting er metoden, hvor juraen i USA nærmest udelukkende læres gennem case law, det vil sige gennem domme. En anden ting er professorernes flittige brug af the socratic method, hvor professoren cold caller tilfældigt udvalgte studerende til at gennemgå dagens domme. Det har været en smule grænseoverskridende som international studerende at blive sat i ”den varme stol” i et undervisningslokale fyldt med amerikanske studerende, men det har samtidigt været sjovt at blive trænet i juridisk argumentation under pres.

Eline under skiltet Tulane School of Law

Godt juridisk fundament

Sammen med 40 andre internationale jurastuderende fulgte jeg sommerfaget Introduction to US law, da jeg ankom til New Orleans i slutningen af juli. Faget gav et godt juridisk fundament forud for semesteret, idet vi blandt andet fik indblik i opbygningen af det amerikanske retssystem og den juridiske metode i et common law-land. Professoren fra dette fag arrangerede også en tur til U.S Federal Court of Appeals, Fifth Circuit, der er placeret i New Orleans, hvor vi overværede to retssager og fik mulighed for at stille spørgsmål til de tre dommere efterfølgende.

Eline sidder i klassen til undervisining

Fag på universitetet

I løbet af semesteret har jeg fulgt fagene Torts, Corporate Finance og Legal Profession.

Torts er amerikansk erstatningsret, og undervisningen har centreret sig udelukkende om case law. Det har været interessant at få indblik i dynamikkerne i domstolenes fremtrædende rolle i en common law jurisdiktion, hvilket adskiller sig fra det danske retssystem.

Undervisningen i Corporate Finance fokuserede først og fremmest på at skabe et ordforråd inden for finansiering samt få indblik i de værktøjer og analyser, der ligger bag beslutninger om virksomhedsfinansiering.

Dernæst fokuserede faget på, hvilke (modstridende) interesser henholdsvis kreditorer og aktionærer har, og hvordan disse varetages bedst i forskellige virksomhedstransaktioner samt fortolkning af kontrakter i den henseende. Udover at have udvidet mit engelske ordforråd inden for selskabsret, har faget styrket min forretningsforståelse og givet mig flere kompetencer til at forstå og løse selskabsretlige problemstillinger, som jeg ofte sidder med i mit arbejde som stud.jur. hos Mazanti-Andersen.

Amerikansk retslokale indefra

Fritid i New Orleans og rundt i USA

Udenfor studietiden har jeg udforsket New Orleans’ kultur. Byen er fyldt med kulinariske madoplevelser og er særligt kendt for cajun og kreolsk mad. Byen er også kendt for jazz, og jeg har lyttet til meget live musik på den kendte gade Frenchmen Street, hvor der er 6-8 jazzbarer med forskelligt lineup hver aften. Det har altid været nogle meget autentiske og stemningsfyldte oplevelser. Og så har jeg selvfølgelig også været på swamp tour for at se alligatorer.

Jeg har også haft mulighed for at opleve andre dele af USA både på egen hånd, med veninder fra Tulane og med besøgende hjemmefra. Særligt naturoplevelserne fra vores tur til Zion National Park i Utah og Grand Canyon i Arizona gjorde store indtryk. Derudover har jeg været på roadtrip i Texas, weekendtur til LA og på mini roadtrip gennem Mississippi, Alabama og Florida. Det har været spændende at opleve, hvordan hver stat i USA har deres helt egen unikke kultur og natur – særligt hvor kontrastfyldt det kan være.

Der skal lyde en stor tak for den støtte, jeg har modtaget gennem Grethe og Henning Skov Jensens studielegat. Jeg er blevet en masse personlige og faglige erfaringer og rigere, og det havde ikke været muligt uden støtte.

 

Læs mere om Grethe og Henning Skov Jensens rejselegat