Smed

Smeden bearbejder og svejser forskellige metaller og arbejder med fx CNC-udstyr og it-programmerne cad/cam.

Smed

Som smed arbejder du med et anderledes materiale, end de andre håndværkere – og er en del af et fag i hurtig teknologisk udvikling.

Johan fortæller om det fede ved uddannelsen til smed.
FAKTA

Jobbet som smed

Som smed arbejder du med mange forskellige former for metal. Dit arbejde består fx i bearbejdning og svejsning af de forskellige metaller, og du arbejder med CNC-udstyr og IT-programmerne CAD/CAM. Meget af smedens arbejde foregår på fx laser- eller plasmaskærer, og programmering og computerstyring er en stor del af smedens arbejde.

Vil du arbejde med 3D-tegninger, styre robotter og arbejde med den nyeste teknologi? Så er en uddannelse til enten industritekniker eller smed måske noget for dig.

Uddannelsen til smed

På uddannelsen til smed lærer du at svejse og bukke, fræse og skære gevind. Du lærer at bearbejde de forskellige metaller korrekt, at lave tegninger i AutoCAD og lave pris- og materialeberegninger. Du har fag som fx dansk, matematik, engelsk og måle- og skæreteknik.

Lasse fortæller om smedens arbejdsopgaver

Alle uddannelser på Learnmark Tech afsluttes med en svendeprøve, hvor eleverne skal vise, hvad de har lært både i den virksomhed, hvor de er i lære, og på skolen. Svendeprøven bliver bedømt af både lærer og censor, og eleverne skal forsvare deres opgave mundtligt. 

Vi fulgte Lasse, da han lavede sin svendeprøve som klejnsmed på Learnmark Tech. 

Svendeprøven består både af ideudvikling, teori og en praktisk, faglig prøve. Lasse valgte at lave en jernbænk til to personer, og han bestod selvfølgelig!

Lasse fortæller om sin svendeprøve som smed.

Når du er udlært smed

Når du er udlært smed, kan du arbejde på smedeværksteder, boreplatforme eller i andre større virksomheder. Du kan også vælge at læse videre til fx produktionsteknolog eller diplomingeniør.

 

* Kilde: Dansk Arbejdsgiverforening. Gennemsnitsløn inkl. pension for en nyudlært svend i Region Midtjylland.

 

chat-boxes

Brug for hjælp?

Brug for hjælp
Lise Liin
M:+45 4212 7327E:lil@learnmark.dk

Få hjælp og find svar på Facebook
pencil

Tilmelding

Du kan søge om optagelse på vores uddannelser på forskellige måder - få mere info her.

Optagelse
mail

Hold dig opdateret

Learnmark Horsens sender jævnligt nyhedsbreve målrettet fx virksomheder, forældre, vejledere og undervisere.

Nyhedsbreve