5 fejl unge typisk laver, når de vælger uddannelse - og 4 gode råd til at undgå fejlene

04. oktober 2016

Det kan være svært at finde vej i uddannelsesjunglen. Der er et stort udvalg af uddannelser med hver deres indhold, styrker og muligheder. Der er derfor ikke noget at sige til, hvis du som forælder synes, det er svært at vejlede dit barn i valg - og fravalg - af uddannelse.

På Learnmark Horsens er vores erfaring, at de fleste af de unge, der fortryder deres uddannelsesvalg, har gjort en af nedenstående 5 fejl.

Jeg valgte den samme uddannelse som mine kammerater, fordi jeg ikke vidste, hvad jeg ellers skulle vælge

Jeg valgte min uddannelse uden at undersøge andre uddannelsesmuligheder

Jeg talte ikke med mine forældre om valg af ungdomsuddannelse

Jeg har ikke brugt en eller flere af mine muligheder for at få mere viden om uddannelserne - fx infomøder, åbent hus, uddannelsesmesse, vejledning af studievejleder

Jeg havde ikke gjort mig nogle overvejelser over, hvad jeg ville bruge min ungdomsuddannelse til

4 gode råd til at undgå fejlene

Du har som forælder en vigtig rolle i din teenagers uddannelsesvalg, og du kan hjælpe dit barn til ikke at begå en af de typiske 5 fejl ved at

Være nysgerrig omkring uddannelse sammen med dit barn. Søg efter information på uddannelsernes hjemmesider - også de uddannelser, I ikke umiddelbart tænker er et oplagt valg. På hjemmesiderne kan I søge efter informationer om fx fremtidsmuligheder, uddannelsens indhold og opbygning, særlige linjer, retninger eller fag på uddannelse og den måde man arbejder på.

kontakte studievejlederne på de uddannelser, I gerne vil vide mere om, mens I er i afklaringsfasen. Nogle gange kan jeres spørgsmål klares pr. telefon, mail eller Facebook. Andre gange er et møde bedre.

tale om de fremtidsdrømme dit barn har - hvad skal ungdomsuddannelsen føre til? Der findes ofte flere veje til at nå målet. Tal om, hvilken vej der passer bedst til dit barn med udgangspunkt i fx interesser og læringsmetoder på uddannelsen

være åben og undersøgende. Begynd tidligt med at undersøge de forskellige uddannelsesmuligheder. Træf ikke valget for tidligt - men heller ikke for sent.