25. februar 2020

Succesfuld start på den nye diamantskæreruddannelsen

Danmarks eneste diamantskæreruddannelse har netop gennemført det første undervisningsmodul for 12 deltagere fra virksomheder i hele Danmark.

Deltagerne på den nye diamantskæreruddannelse på Learnmark Efteruddannelse skal i løbet af det næste 1,5 år 19 uger på skolebænken. Når de er færdige med uddannelsen, bliver de de første i landet med papir på deres kompetencer som diamantskærere. 

En af de første deltagere er Søren Bach fra totalentreprisevirksomheden Enemærke og Petersens bore- og skæreafdeling i Aalborg.

 

”Jeg er egentlig nystartet og ufaglært i virksomheden. Men efter at have arbejdet der i 10 måneder spurgte min mester, om jeg kunne tænke mig at få uddannelsen som diamantskærer. Det sagde jeg så ja tak til, fordi jeg gerne ville have en uddannelse og lære det fag, jeg arbejder inden for,” siger Søren Bach.

 

Medarbejdere får mange eftertragtede kompetencer

På uddannelsen kommer deltagerne ifølge Peter Hjortdal Andersen, uddannelsesleder på Learnmark Efteruddannelse, til at lære om alt fra arbejdsmiljø til betjening af specialudstyr og får relevante certifikater.

 

”Vi har i samarbejde med Diamantentreprenørsektionen i Dansk Byggeri, Byggeriets Uddannelser og 3F skabt en uddannelse, der er særdeles relevant for medarbejdere i branchen. Deltagerne lærer blandt andet at udføre arbejdet uden at gøre skade på sig selv, kolleger, konstruktioner, miljø og øvrige omgivelser. De lærer at planlægge og udføre arbejdet og får vejledning i håndtering og anvendelse af specialudstyr. Derudover skal de tage en række certifikater som fx teleskoplæsser, epoxy, vejen som arbejdsplads, samt truck- og krancertifikat,” siger Peter Hjortdal Andersen.
Diamantskærermaskine

Foto: Poul Andersen, Wiresav

Har allerede lært en masse

Søren Bach er forholdsvis ny i diamantskærerbranchen og har en baggrund som blandt andet bådbygger og cykelsmed. Men selvom nogle af de andre deltagere har været i branchen længere, så har alle ifølge Søren Bach allerede lært en masse.

 

”Jeg er godt nok 50 år, men det er jo aldrig for sent at lære nyt og blive bedre til det, man laver. Det har været rigtig godt at være her! Vi lærer en masse af underviseren, men vi bruger også erfaringerne fra de andre deltagere – for der sidder jo både nogle med meget og lidt erfaring, og så hører vi hinandens oplevelser og lærer af hinanden,” fortæller Søren Bach.

 

Undervises af de bedste

Uddannelsens primære underviser er Jakob Jensen, som har stor erfaring fra betonbranchen – både som projekterende, byggeleder og som selvstændig udførende entreprenør. Ud over Jakob Jensen er der tilknyttet forskellige undervisere med specialistviden fra skolen og direkte fra branchen.

 

”Antallet af medarbejdere, der er i branchen, ligger på 800 til 1000, og de arbejder alle som ufaglærte. Formålet med uddannelsen er både at uddanne de autodidakte, så de får større viden og kan arbejde mere sikkert – men også for at rekruttere nye til branchen,” understreger Peter Hjortdal Andersen.

Foto i topbanner: Anders Bach