23. maj 2023

Et liv i udlandet: At læse hele sin kandidat på den anden side af jorden


Rejsebrev skrevet af Mikkel Graulund Jørgensen

Master of Commerce, Finance & Data Analytics, The University of Sydney

Student fra Learnmark Gymnasium HHX, 2017


 

De fleste kender følelsen af at ankomme hjemme i Danmark efter en kortere eller længere tur udenlands. Man ved, hvilken vej man bedst forlader lufthavnen, hvilken butik man foretrækker at gøre nødvendige indkøb i, og man kommer endelig hjem til sin egen seng.

Det er en følelse, der tager tid at opbygge med et sted, og som regel fremkommer den kun i ens hjemland. Hvad der gør det spændene at læse en hel uddannelse i udlandet er, at man får lov at opbygge den slags forhold til sin destination.

Jeg føler som beskrevet ovenfor, når jeg ankommer i Sydneys Kingsford Smith lufthavn fra en tur til en af Australiens andre storbyer. Jeg har altid søgt det internationale liv og for alvor at blive en del af et andet samfund end det i velkendte Danmark. Det har jeg for alvor opnået ved at tage min kandidat i Sydney.

Mikkel står i naturen, himlen er blå

En international gruppe

I min søgen efter internationale islæt tog jeg en bachelor med internationalt fokus på CBS. Det var en skøn tid, men det internationale studiemiljø og den kulturelle udveksling af ideer var trods alt begrænset.

Nu studerer jeg Master of Commerce i Sydney, svarende til en dansk Cand.Merc, og her er der for alvor skruet op for internationale bekendtskaber.

Jeg har endnu ikke mødt en anden dansker på mit studie, der består af mere end 1500 studerende pr “årgang” (nye studerende starter hvert semester). Til gengæld følte jeg for alvor, at jeg var havnet i det internationale miljø, jeg har drømt om siden gymnasiet, da jeg første dag på studiet sad ved et tilfældigt sammensat bord og kunne konstatere, at jeg var i selskab med folk fra 7 forskellige lande bestående af bl.a. Maldiverne, Italien og Kina.

I et sådant internationalt miljø opstår der både interessante samtaler, men man lærer også, at der nødvendigvis må indgås kompromiser omkring, hvordan en opgave udføres bedst.

Tilbage på CBS kunne vi naturligvis også være uenige om måden at gøre tingene på, men i kraft af at vi alle kom fra det samme eller i hvert fald lignende uddannelsessystemer, var det som regel ikke svært at nå til, hvis ikke enighed, så forståelse for hinandens synspunkter.

Det opnår vi også altid i de gruppeprojekter, jeg har været en del af i Sydney, men det tager væsentlig længere tid, og jeg oplever, at vi hver især er nødt til at indgå større kompromisser, end vi nok ellers ville have accepteret. Dette grundet kulturelle, sprogmæssige og uddannelsesmæssige forskelle.

Det kan til tider være frustrerende, men det er også virkelig spændende, og jeg tror på, at oplevelser som disse i studietiden er en fremragende forberedelse til at træde ind i en global organisation, når man som jeg søger en karriere i en af de store danske eller internationale virksomheder.

Universitetet i Sydney

Et studie med fleksibilitet

Rent praktisk er det mere fleksibelt at studere erhvervsøkonomi i Australien end i Danmark. På CBS ville jeg skulle vælge en kandidatuddannelse med fastsatte fag med undtagelse af enkelte valgfag.

På University of Sydney kan man vælge den overordnede Master of Commerce, som består af ni forskellige specialiseringer. Jeg har valgt Finansiering og Data Analyse som mine to specialiseringer, og herunder kan jeg selv vælge alle mine fag, bortset fra enkelte obligatoriske fag.

Det gør, at jeg har kunnet vælge at fokusere præcist på mine interesseområder inden for værdiansætning af virksomheder samt at lære kodesproget Python. Dertil kommer, at der ikke er noget speciale at skrive, men i stedet et mindre såkaldt capstone projekt inden for en af de to specialiseringer.

For mig har disse ting betydet, at jeg føler, at jeg bedre kan skræddersy min uddannelse til den karriere, jeg ønsker at skabe.

Mikkel foran en bro i Sydney

Alt det udenom

At opholde sig i udlandet i forbindelse med sit studie, om så det er udveksling eller en hel uddannelse, er naturligvis meget mere end blot, hvad der foregår på universitetet.

I tråd med ovenstående oplevelse af at få en hverdag og et hjem i et nyt land er dog også, at man ikke nødvendigvis har samme tid til at udforske sin region gennem rejser, som man ofte kan på et kortere udvekslingsophold.

I mit tilfælde går meget af min fritid med at arbejde, hvilket også øger følelsen af at være en reel del af sit nye samfund mere end bare en gæst. Det er en fantastisk følelse, men det gør også at der skal planlægges mere.

I løbet af mit første år i Sydney har jeg besøgt steder som Gold Coast, Brisbane, Melbourne og Hunter Valley, mens jeg håber på, at det kommende år kan bringe en tur til New Zealand med sig.

Således er det ikke fordi, der ikke er tid til at opleve. Dertil kommer, at Sydney i sig selv består af hundredevis af vidt forskellige Suburbs, så her er også masser at opleve. Fra kendte strande som Bondi og Coogee, til udsøgt kinesisk mad i Burwood, til shopping i CBD.

Sydney og Australien er et fantastisk sted at opholde sig, vejret er skønt, der er fantastisk mad fra hele verden, der er spændende mennesker fra hele verden, og generelt er der bare et meget højt niveau af livskvalitet, som studerende såvel som, fornemmer man, lokalbefolkningen.

Bondi Beach, Sydney

Et område hvor Australien og Sydney i særdeleshed dog har sine udfordringer for studerende, er i forhold til leveomkostninger. Som studerende i Sydney skal man forberede sig på at medbringe en god opsparing samt, hvis man skal være der i længere tid, at finde sig et arbejde.

Mad og drikke er på ca. samme prisniveau som i Danmark, men uddannelse, bolig og transport er meget dyrt.

På University of Sydney koster min uddannelse AU$ 52.000 om året, svarende til i omegnen af 260.000 kroner. Dette kan potentielt reduceres en smule gennem legater fra universitetet. Dertil kommer tilskuddet fra den danske regering, der er på omkring 44.000 kroner om året, men dette tal varierer på baggrund af, hvilken type uddannelse man læser. Samtidig betaler jeg omkring 11.000 kroner om måneden for en etværelses lejlighed på knapt 50 kvm omkring en halv times togtur fra centrum af byen.

Dertil kommer, at transport i de fleste tilfælde vil beløbe sig til omkring 1.000 kroner om måneden. Således er Sydney ikke nogen billig fornøjelse, hvilket man bør være opmærksom, før man beslutter sig for at tage på studieophold her.

Universitet udefra - foran et blomstrende træ

Fremtiden

Med et år tilbage af den sidste del af min uddannelse skal jeg også til at finde ud af, hvor jeg skal starte min karriere. Det er et valg, der ikke nødvendigvis er lige til, når man har taget sin kandidat på denne måde.

En del af mig har lyst til at blive i Sydney, da det er en skøn by, og det er fortsat her min kæreste kommer til at bo over de kommende år. De australske myndigheder lokker da også med, at man ved at studere mindst to år i Australien kan tilegne sig et 3-årigt arbejdsvisum.

Det mange dog ikke er opmærksomme på, når de kommer til Australien, er, at selvom man har et arbejdsvisum, betyder det ikke, at virksomhederne er interesserede i din arbejdskraft.

Dette gælder blandt andet inden for mit felt, hvor 99% af alle opslåede stillinger kræver, at man er australsk statsborger, eller at man har permanent opholdstilladelse.

Dette udelukker på mange måder Australien og er noget, der er værd at have med i sine betragtninger. Hvad dette ophold dog allerede har gjort ved mig er at jeg kan mærke, at det trækker i mig at arbejde i udlandet og at fortsætte mit liv i udlandet, og således er et ophold som dette en god måde for alvor at prøve kræfter med livet som udlandsdansker.

Om min karriere fortsætter et andet sted i udlandet eller i en dansk virksomhed med mulighed for udstationering, må tiden vise, men jeg er taknemmelig for, at jeg allerede som en del af min uddannelse har mulighed for at leve i udlandet over en længere periode.

Universitetsparken, Sydney

Jeg er nu halvvejs i mit studie. Det har allerede ført mange tanker med sig; akademiske, karrieremæssige såvel som personlige.

Jeg glæder mig til at starte anden halvdel af min kandidatuddannelse her i Sydney og se, hvor den bringer mig hen.

Tusinde tak til Grethe og Henning Skov Jensen samt Learnmarks legatudvalg for at være med til at muliggøre et eventyr som dette. Uden legater som dette ville et ophold som mit ikke være muligt.